RSS

Monophonics – It’s Only Us

It's Only Us

It’s Only Us van het Californische Mononophonics is een typisch gevalletje van ‘tussen de wal en het schip’ vallen. Op het moment dat het psychedelisch getinte funk en soul gerelateerde nieuwe album van het zeskoppige ensemble verschijnt belandt ons land door het coronavirus in de welbekende intelligente lockdown. Gevolg: ons land ging grotendeels op slot waardoor de totale consumptieve bestedingen sterk daalden. Maar ook een album als It’s Only Us volledig uit het gezichtsveld verdween bij distributeur Konkurrent.

Bij mij kwam het album alsnog in beeld na de aanbevelingen op diens facebookaccount van zanger Kelly Finnigan. Bij ons vorig jaar in de aandacht met zijn laatste plaat “The Tales People Tell”. Bovendien is hij de voorman van de Monophonics. Dus dichter bij het vuur kan je niet zitten. Via de distibuteur hoorde ik dat ik een corona-release had te pakken, die op 13 maart werd uitgebracht. Alle aandacht was toen in ieder geval niet op de releases van die week. Wij van het Altcountryforum gaan het nu rechtzetten. It’s Only Us is zo geweldig en verdient onomstotelijk de virtuele schijnwerpers. Ik hoop dat de vele internet blogs en muziekmagazines ons voorbeeld gaan volgen.

De zes heren van de Monophics klinken met hun authentiek geluid in de tijdgeest van de jaren zestig en zeventig. Ze zijn dan ook groot fan van de soulmuziek uit die tijd. Bovendien schromen ze niet om te zeggen dat Ray Charles, Mahalia Jackson, Curtis Mayfield, Marvin Gaye en Isaac Hayes artiesten zijn van wie zij houden en door zijn beInvloed. ‘Iedereen zou moeten weten wie ze zijn’, vindt Finnigan.

Colemine Records is de perfecte uitlaatklep voor de nostalgische muziek van de Monophonics. Een goudmijn als je het aan mij zou vragen. Want het label is onder meer verantwoordelijk voor releases van Durand Jones & The Indications, Black Pumas, Ben Pirani, Young Gun Silver Fox en Kelly Finnegans solowerk. In een stijlvolle productie van de Monophonics’ voorman voelt “It’s Only Us” heerlijk oud aan, terwijl het een half jaar geleden pas is uitgebracht. Galmend in een onheilspellende sfeer met prachtige arrangementen en Finnigans krachtig stemgeluid. Oprecht en soms diepbedroefd.

Het album klokt bijna 40 minuten, telt 8 liedjes en kent geen enkel zwak moment.  Het kan zich moeiteloos meten met de soulmuziek zoals die in de hoogtijdagen gemaakt werd. De kracht van deze band. Als weerspiegeling van wat zij zien als de huidige toestand van de wereld, raakt de plaat moeilijke onderwerpen zoals verbroken relaties, geestelijke gezondheidsproblemen, vuurwapengeweld en machtsmisbruik, allemaal met een onderliggende boodschap van eenheid, veerkracht en acceptatie.

www.monophonics.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 


Comments are closed.