RSS

Inventions – Continuous Portrait

Continuous Portrait

“Continuous Portrait” is het derde album van Inventions. Het samenwerkingsproject van Matthew Robert Cooper (Eluvium)  en Mark T. Smith (Explosions in the Sky). Waar Cooper zijn liefde heeft voor de ambientmuziek is Smith gitarist/toetsenist bij een postrockformatie.  Het is dan ook heel gaaf, dat voor de derde keer in zes jaar deze twee vrienden hun krachten bundelen en hun muzikale passies delen.

“Continuous Portrait” wervelt en neuriet zoals Cooper en Smith willen dat we onze innerlijke speelsheid oproepen en meer vreugde in ons leven verwelkomen, al is het maar voor een moment’, zoals het begeleidende persbericht suggereert. Geniaal, bescheiden, filmisch, experimenteel, intrigerend en van diepzinnige pracht, die vanwege de speelse aanpak en de ritmiek verrassend toegankelijk klinkt voor de buitenstaander.

“Continuous Portrait” wijkt niet dramatisch af van eerdere werken van Inventions, maar serveert een breder instrumentaal geluid, en maakt meer ruimte vrij voor samples van fluwelen Japanse keeltjes (Calico en Saw You In A Movie) en mysterieuze flarden aan gekreun en de menselijke stem met de nadruk op de klanken van woorden.

Op het openingsnummer Hints and Omens worden seconden gelach gevolgd door melodische elektronica en gelaagde pianonoten, en al snel ontvouwen de meeslepende akkoorden tot een veelzeggende compositie. Het is een passende, bijna geruststellende introductie van een album vol momenten van vreemdheid, comfort en gedurfdheid.

De sfeer verschuift van onheilspellend en mysterieus naar rustgevend. Vaak binnen de grenzen van één nummer. Het creatieve knip-en plakwerk aan fragmenten van een achteruit rijdende vrachtwagen, windachtige ruisjes, piepend speelgoed, het geluid van een deurbel, vogelgeluiden en kletterend zilverwerk schieten aan de luisteraar voorbij.

Als je bekend bent met een ander genre-vervagend duo, het Amerikaans/Nederlandse The Books van zanger en gitarist Nick Zammuto en cellist Paul de Jong, is het niet verrassend dat zij worden bedankt uit een lange lijst van invloeden in de liner notes van dit album. Toch is er weinig informatie beschikbaar over de opbouw van dit album of over het achtergrondverhaal. De muziek wordt simpelweg gepresenteerd om voor zichzelf te spreken. En dit ongewoon avontuurlijke album zegt veel, ook al zijn de woorden vaak onverstaanbaar.

https://www.facebook.com/inventionsmusic/?ref=page_internal

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 


Comments are closed.