RSS

Penny Rimbaud – How?

Mpodia - nieuw album How? van Penny Rimbaud - muziekrecensies, concertreviews, interviews

Van activist tot dichter, romanschrijver tot schilder, muzikant tot filosoof. Het creatieve leven van Penny Rimbaud – het pseudoniem van de 77-jarige Jeremy John Ratter, heeft hem in vele richtingen geleid sinds hij in 1977 drummer en medeoprichter was van de anarchistische punkband Crass. Zijn nieuwe album How? brengt hem terug naar een vroege inspiratie: Allen Ginsberg.

Na een live recital van Ginsbergs beroemdste werk in een club in 2003, werd Rimbaud veertien jaar later uitgenodigd om het gedicht opnieuw uit te voeren op het London Jazz Festival. Hij kreeg problemen met auteursrechthebbenden Harper Collins, onderdeel van het uitgeversimperium van mediamagnaat Rupert Murdoch. Wetende dat het optreden al een tijd stond gepland, besloot hij om Ginsbergs gedicht in zijn eigen stijl te herschrijven.

Deze cd-opname wordt geleverd met een bonus dvd. Een opmerkelijk project met gesproken woord van Rimbaud met fraaie ondersteuning van celliste Kate Shortt. Bij de promo van ondergetekende ontbrak helaas de dvd-versie, waardoor ik mijn toevlucht voor de beeldweergave zocht op het youtube kanaal.

Waar ik bij de cd-versie moeite heb de aandacht vast te houden bied het beeld van Rimbauds verweerde oude hoofd en zijn basale gelaatsexpressies een duidelijke meerwaarde. Het blijft vanzelfsprekend dat het nodig is de Engelse taal  goed te beheersen en als je een liefhebber bent van Ginsbergs werk is een pré. Als je al deze geluksfactoren in je DNA heb is “How?” een uniek item om te bezitten en te omarmen.

https://www.exitstencilpress.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment