RSS

Drive-By Truckers – The New OK

The New OK [LP] [Red]

Groot is de verrassing als de Drive-by Truckers twee dagen voor de release en vlak na het naar elkaar modder gooiende debat tussen Donald Trump en Joe Biden nieuw werk aankondigt. De tweede van de Amerikaanse rockband dit jaar na het eind januari verschenen “The Unraveling”. “The New OK” is zowel op cd, vinyl als op alle streamingdiensten beschikbaar.

Samengesteld uit materiaal dat twee jaar geleden werd vastgelegd tijdens de opnamesessies in de Memphis Sun studio’s voor het album “The Unraveling”. Gecomplementeerd door de versgepende composities van Patterson Hood The Unraveling en Watching The Orange Clouds, waaraan alle leden op afstand hun bijdrage hebben geleverd. Intense liedjes waarop Hood in een jaar van protesten, rellen, politieke schandalen en de wereldwijde pandemie zijn frustraties en woede weet te ventileren.

Je hoeft niet altijd letterlijk je stem te verheffen om toch over weten te komen. Dat de accenten van een soulvol orgeltje en de broeierig klank van een blazerssectie een bijzonder fraai resultaat opleveren, bewijzen juweeltjes als Tough To Let Go, Sea Island Lonely en Cooley’s Sarah’s Flame.Daarmee doel ik op het onmiskenbare gevoel, dat soulgiganten onder wie Otis Redding en Wilson Pickett vroeger met zich meebrachten. En in de geest van de legendarische punkrockgroep The Ramones kruipt bassist Matt Patton met zijn equivalente zangpartijen voor deze gelegenheid in de huid van Joey Ramone in de klassieker The KKK Took My Baby Away.

Net als hun landnoten zijn de vijf heren van de Drive-By Truckers vol ongeloof over de politieke onrust en, in grotere mate, de wereldpolitiek. De snelheid waarmee alles openbaart sinds het album “American Band” uit 2016 is bij velen ingeslagen als een bom. Het optimisme is misschien bijna helemaal verdwenen. Er is nog altijd een sprankje hoop dat kan worden gevoeld in de bereidheid van Drive-By Truckers om door te gaan met het innemen van een standpunt.

 

www.drivebytruckers.com

(Johan Schoenmakers)

 

 

 

 


Your Comment