RSS

Moses Sumney – græ

græ

Ongehoord ambitieus om je tweede album in twee delen en als dubbel-vinylalbum uit te brengen. Digitaal verscheen het eerste deel waar Sumney alle registers opentrok in februari, terwijl het meer bescheidener part 2 in mei beschikbaar was. Tegelijkertijd verscheen het gehele werkstuk op 1 cd en 2 vinyl schijven. Sumney zat in een grote inspiratieflow en wilde zo weinig mogelijk songs laten schieten.

“Græ”is daardoor met twintig tracks een fijne overvloed geworden aan meeslepende en adembenemende songs en segmenten van gesproken woord. Elk van deze liedjes verschuift van spaarzaamheid naar maximalisme, van een gevoel van hulpeloosheid naar uitdagendheid. Het is een veel voorkomend patroon op het album.

Tot zijn ontsteltenis bestempeld als een r&b artiest op zijn baanbrekende plaat “Aromanticism” uit 2017  zei hij eerder dit jaar in een interview: “Mensen proberen je altijd te definiëren om je te begrijpen, maar mijn identiteit is dit soort van lappendeken’. Hij weigert gecategoriseerd te worden.  Met zijn nieuwe plaat “græ”  legt Sumney een grote nadruk op deze boodschap en zijn artistieke visie.

Een authentiek iemand als Moses Sumney met anderen vergelijken is eigenlijk vergeefse moeite. Ze zijn er ongetwijfeld, de invloeden, de inspiratiebronnen zonder wie ‘græ’ niet zou bestaan (Prince, Seal, David Bowie, Nina Simone).

Bijzonder en mooi. Zo kan je het nieuwe project omschrijven van de Amerikaanse singer-songwriter Moses Sumney. Een complex geheel, dat de grenzen en het genre tart. Van jazz, r&b tot rock, hiphop en artpop. Een intiem en avontuurlijk meesterwerk van een artiest met een stem als een engel, dat aanvankelijk wel wat aandacht vraagt van de luisteraar. Een prachtige falsetstem waarvan ieder woord trefzeker binnenkomt.

Een breed scala aan artiesten heeft bijgedragen aan het album, waaronder  zangeres Jill Scott, jazzharpiste Brandee Younger, saxofonist Shabaka Hutching, multi-instrumentalist FKJ en experimenteel muzikant Daniel Lopatin. Sumney verrijkt, naast zang, de mix met toetsen, gitaar, bas, percussie, synthesizers en blazersarrangementen.

www.mosessumney.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 

 

 

 

 


Your Comment