RSS

Susanna – Baudelaire + Piano

Baudelaire & Piano

De Franse dichter Charles Baudelaire, die leefde van 1821 tot 1867, was een enfant terrible van de literatuur, die problemen had met de autoriteiten, zijn financiën en zijn gezondheid. Door zijn drugs- en drankverslaving produceerde hij in zijn korte leven slechts één poëziebundel. Een culture inspiratiebron voor velen. Van Debussy tot The Doors, Scott Walker tot Patti Smith en zelfs Mick Jagger beweerde dat “Sympathy for the Devil” uit ‘1 van zijn gedichten kwam.

In diezelfde niet-alledaagse categorie kan je de Noorse zangeres Susanna Wallumrød plaatsen.  Op haar vorige album, ” Garden of Earthly Delights “, liet ze zich beïnvloeden door de surrealistische Nederlandse schilder Hieronymos Bosch. Anderhalf jaar later neemt ze het werk van Charles Baudelaire als basis voor haar nieuwe composities. De tien teksten die ze uit het werk The Flowers Of Evil heeft geselecteerd bevatten God en de duivel, vampiers, wolven, lust en dood en verkennen allemaal de inherente duisternis die in het hart van de schoonheid bestaat. Het levert een geluid op, waar alles tot de essentie is teruggebracht.

“Baudelaire & Piano” is gewoon een oefening in grandioze, minimalistische expressie, waar Susanna’s kristalhelder stemgeluid moeiteloos de bovenste registers reikt en geen piano noot teveel wordt gespeeld. Je kan denken dat het zowel monotoon als saai zou zijn. In tegendeel zelfs. Het resultaat is krachtig en adembenemend binnen het experimentele folk kader.

www.susannamagical.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment