RSS

Cults – Host

Host

´Een fenomeen in de dop (3 voor 12)´ en ´de belofte van 2011´ (Enola). Zomaar  enkele superlatieven voor de negen jaar geleden verschenen lo-fi ep en het daaropvolgende gelijknamige debuut van het New Yorkse Cults. Hiermee stonden zangeres Madeline Follin en zanger/multi-instrumentalist Brian Oblivion direct in de belangstelling met hun dromerige chill en wave klankenNummers als Go Outside en Bad Things maakten onderdeel uit van filmsoundtracks.

Met Brians verleden als documentaire maker ligt een verwantschap met de filmwereld dan ook voor de hand. Alleen de titel al van het nieuwe album: “Host”. Het suggereert een parasitaire relatie en de associatie met oude sci-fi en horrorfilms. En ook de introductie op deze plaat van echte instrumenten zoals blazers, strijkers en gitaren naast de electronische elementen prikkelt overduidelijk de verbeelding. Het geheel is prima geproduceerd door John Congleton (Moses Sumney, Angel Olsen, Amanda Palmer).

Trials zet de toon met een avontuurlijker opening dan op hun voorgaande werken. Zonder de sfeerrijke galm en echo constrasteren de aanstekelijke fluisterpop, de vloeiende melodielijnen en de vaak lichtvoetige arrangementen met de teksten. Die gaan in op de keuzes die in het leven worden gemaakt. Een leven dat uiteindelijk staat of valt met de duurzaamheid van je liefdesrelaties en de verbondenheid die dat oplevert. Zo betogen Madeline en Brian in het laatste nummer Monolothic. 

 

www.cultscultscults.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment