RSS

Girl Friday – Androgynous Mary

Girl Friday - Androgynous Mary

Vergelijkingen zijn leuk! De een ziet in alle dissonante gitaarexercities en onvoorspelbare tegendraadsheid van Girl Friday al een regelrechte hint richting het vroege werk van The Cure en Sonic Youth. De ander hoort de karakteristieke, ongepolijste zang en sound van The Breeders en Sleater Kinney.  Als dit Amerikaanse gezelschap met dit debuut mij iets duidelijk probeert te maken is dat de eigenzinnige benadering van hun muziek als basis dient om hun teksten en thema’s over wanhoop en hoop te ondersteunen

“Androgynous Mary is het indrukwekkend debuut van het damesviertal uit LA. waaraan twee ep’s vooraf gingen, te weten: Tiny Hats’ (2017) en ‘Fashion Conman’ (2019). Girl Friday is ontstaan uit de kern van Vera Ellen (gitaar) en Libby Hsieh (basgitaar) die elkaar leerden kennen tijdens hun studententijd.  Virginia Pettis (drums) en Sierra Scott (gitaar) sloten zich niet veel later aan bij het tweetal.

De combinatie tussen noiserock en postpunk is misschien niet het meest vernieuwende. Ze winnen het dan niet op originaliteit maar wel op inzet en overtuigingskracht. Ze gebruiken een gevoel van vervreemding en extatische uithalen om hun persoonlijke strijd duidelijk te maken. Een gebaar van solidariteit met al degenen die naar het album luisteren.  ‘Het voelt zo fijn om er voor elkaar te zijn en elkaar te beschermen”, zegt Libby Hsieh. Ellen voegt eraan toe: “We hebben zeker veel samen meegemaakt, maar we zijn er doorheen gekomen door bij elkaar te blijven en hoe dan ook van elkaar te houden.”

www.girlfridaytm.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment