RSS

Off Of On: hoofdrol voor blazers op nieuw album van This is the Kit

Off Off On

Na ruim drie jaar komt This is the Kit met Off Off On. de opvolger van Moonshine Freeze. Een sterk album, waarmee de groep nieuwe wegen inslaat. 

Hoewel This is the Kit al sinds 2008 platen maakt, is de groep rondom Kate Stables nog altijd vooral bekend bij fijnproevers. Lof van mensen als Guy Garvey (Elbow), Aaron Dessner (The National) en Sharon Van Etten om This is the Kit heeft daar geen verandering in kunnen brengen, optredens in successeries als Wanderlust evenmin. Het heeft de groep niet belet om sterke albums te maken. Met het album Moonshine Freeze (2017) als voorlopig hoogtepunt, waarop rustige, dromerige folkmuziek wordt afgewisseld met meer nummers met hypnotiserende ‘grooves’, met rijke arrangementen en psychedelische effecten. 

Eind oktober komt This is the Kit met de opvolger van Moonshine Freeze, Off Off On. Opnieuw een sterk album, waarmee de groep bovendien gezien nieuwe wegen inslaat. Het belangrijkste verschil met Moonlight Freeze? Dat zit ‘m niet zozeer in de nummers zelf – dat zijn als vanouds wonderen van zeggingskracht. Off Off On klinkt bovenal geweldig: elk instrument krijgt de ruimte, en de stem van Stables klinkt helder en stijgt hoe zacht ze ook zingt altijd boven de instrumenten uit. Deels zal dat te danken zijn aan producer Josh Kaufman, die eerder met The National werkte, tijdens een toer in 2019 waar Stables als achtergrondzangers ook aan meedeed. Daarnaast zal het ook wel komen doordat Stables zo lang de tijd heeft genomen om alles precies zo te laten klinken zoals zij het wilde. 

Eigen signatuur

De hoes verraadt waar veel van de muzikale vernuft in is gaan zitten: “Huge thanks and admiration for the mighty horn section”, schrijft Kate Stables daar. Terecht, dat dankwoord. Want juist die blazers geven het nieuwe album een eigen signatuur. Juist door die blazers onderscheidt Off Off On zich van het werk van andere artiesten: het geeft haar sterk door folkmuziek geïnspireerde werk nummers een door moderne jazz gekleurd randje. En juist door die blazers onderscheidt Off Off On zich ook van haar vorige albums. 

Of liever gezegd: het album onderscheidt zich door de manier waarop de blazers zijn gearrangeerd. Want ook in het verleden verrijkte Stables haar muziek graag met saxofoon, trompet of trombone – zeker op Moonshine Freeze, getuige de saxsolo op Hotter Colder. Maar op Off Off On spelen de blazers een veel prominentere rol en zijn de arrangementen veel karakteristieker. Dit geldt niet voor elk nummer, maar Coming To Get You Nowhere (de tweede single van het nieuwe album) valt en staat bijvoorbeeld met dat springerige blazersarrangement. Carry Us Please ontleent veel van z’n warmte aan het soulvolle arrangement. Hetzelfde geldt voor No Such Thing.

Je kunt de blazers op Hotter Colder makkelijk weglaten zonder de melodie van het nummer veel geweld aan te doen. Als je dat op Off Off On doet, zijn de gevolgen veel ingrijpender. Dan vermink je de muziek.

www.thisisthekit.co.uk

www.konkurrent.nl

(Jan Bletz)


Your Comment