RSS

Brigid Mae Power – Head Above The Water

Head Above The Water

Na het in eigen beheer uitgebrachte “I Told You The Truth” (2014), de gelijknamige opvolger (2016) en “The Two Wolds (2018) voor het label Tompkins Square, verscheen het recente wapenfeit van Brigid Mae Power via het in London gevestigde Fire Records. Het nieuwe album van de Ierse folkzangeres wordt gevuld met elementen uit de jazz, countryrock, slowcore en psychedelica. “Head Above The Water” is opgenomen in de Green door Recording Studio in Glasgow en werd mede geproduceerd door haar echtgenoot, componist en zanger Peter Broderick.

Brigid Mae Power flitst tussen traditionele en moderne vormen; tussen het indringende en etherische in haar stemgeluid en de aardse openbaringen van haar woorden. Gehuld in mystiek en mysterie, die de luisteraar ver weg voert van het nieuwe gedeeltelijke lockdown-leven.  Een pastorale droom waar Power wordt vergezeld door manlief  (drusm, viool, orgel, zang), Alasdair Roberts (gitaar, piano, viool, zang), Hamilton Belk (pedal steel gitaar), Stevie Jones (contrabas), Brian Mac Gloinn (viool, bouzouki, zang) en Liam Chapman (percussie). Ieder element ondersteunt de hemelse strot van de Ierse. Het breder palet is een ambitieuze vooruitgang ten opzichte van eerdere albums, en een die over het meest overtuigend is.

Zoals de titel suggereert, zijn dit liedjes over strijd en overleving, over navigeren door het leven. Op “Head Above the Water” legt Power de lat hoger door een sfeer van grenzeloze schoonheid. Tekstueel toont ze een ongelooflijke voorzichtigheid door niet alleen haar eigen gevoelens te onderzoeken, maar ook die van anderen. Haar helder stemgeluid leidt altijd de weg in liedjes die nooit verder gaan dan een zacht getokkel van een gitaar, wat betekent dat het gewicht van haar woorden landt. In plaats van de luisteraar het dromenland in te sturen met het afsluitende titelnummer geeft ze echter een signaal af met tegenzin terug te keren naar de echte wereld.

www.brigidmaepower.com

www.frerecords.com

(Johan Schoenmakers)

 

 


Your Comment