RSS

Molchat Doma (Молчат Дома) – Monument (Монумент)

Monument

Het gebeurt niet alle dagen dat je een cd in je brievenbus tegenkomt van een wit/russisch bandje. Molchat Doma timmert vanaf 2017 aan de weg met een dansbare mix van post-punk, darkwave en galmende synth-pop, dat herinneringen oproept aan de jaren tachtig. Aangedikt met een flinke dosis gothic doom en lekker in de eigen taal gezongen. Het heeft wel wat aantrekkelijks over zich. Ook al versta ik er geen hol van.

“Monument” is geschreven en opgenomen terwijl de band in quarantaine zat tijdens de COVID -19 pandemie. Met zowel in het Engels als in het fonetisch geschreven liedtitels. Mijn interesse is direct gewekt. Dat ook ons land mag genieten van “Monument” komt door het platencontract met het New Yorkse label Sacred Bones Records.

Dat de licht desperate strot van zanger Egor Ehhutko her en der door scribenten wordt vergeleken met de grafstem van Joy Divisions Ian Curtis hoor ik op “Monument” nergens terug. Waar Curtis overkwam alsof hij zijn laatste oortje had versnoept klinkt de zanger van Molchat Dolma, die net van een jaren tachtig feestje terugkomt met muziek van Depeche Mode en New Order.

Doordat de muziek behoorlijk uptempo is wordt het ook nergens een terneergeslagen bedoening, maar veeleer een pakkend geheel. De opener Utonut is razend knap geproduceerd en legt het spannende en energieke fundament voor veel meer. Kortom, heerlijke muziek voor volgroeide vleermuizen die nog nat achter de vleugels zijn.

www.molchatdoma.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment