RSS

Tobin Sprout – Empty Horses

Empty Horses [Explicit]

Hij is schrijver, kunstenaar en illustrator, maar Tobin Sprout is vooral bekend als componist en gitarist van de indierock formatie Guided By Voices. Hij was de meer weemoedige equivalent van zijn ongeduldige songwriterpartner Robert Pollard. “Empty Horses” is inmiddels zijn zevende solo-plaat na zijn vertrek uit de band in 1996.

Als je een liefhebber bent van rauwe, aanstekelijke indierock met absurdistische teksten, kan je beter een van de studio-albums van Guided By Voices erbij pakken. Als je echter in de stemming bent voor treurige pianoballads, akoestische americana en semi-serieuze, autobiografische liedjes, zoek dan niet verder. Want in zijn geheel klinkt “Empty Horses” subtiel en bescheiden. Muziek die ideaal past bij zijn weerbarstig stemgeluid.

Het album verkent americana in de breedste zin van het woord, muzikaal en historisch. ‘Je denkt dat de dingen nu slecht zijn, maar het moet toen gewoon verschrikkelijk zijn geweest. Het hele zuiden in Amerika werd tijdens de burgeroorlog afgebrand en moest worden opgebouwd’. Sprout refereert veelvuldig aan de Amerikaanse geschiedenis. Gevoed door de verhalen van zijn opa.

“Empty Horses” is een aanrader, die in een half uur voorbijcflitst. Het is misschien wel zijn meest ingetogen plaat tot nu toe, met weinig echte rockers (het ruim zes minuten durende All In My Sleep en The Man I Used To Know) en vooral veel melancholische, midtempo-ballads met een strijkerssectie en een zachtklinkende pedaalsteel. Mooie, gedragen en bedachtzame liedjes die je niet meer loslaten met een lichtelijk lo-fi karakter (Every Sweet Soul, No Shame, Antietam).

www.tobinsprout.net

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment