RSS

From The Vaults Series met Bob Corritore

Mondharmonicavirtuoos Bob Corritore is een grote mijnheer in de Amerikaanse blues scene. Vanuit zijn thuishaven Phoenix, Arizona bestiert hij al decennialang een studio, een club en een platenlabel. Voor zijn bijdragen aan de blues heeft hij inmiddels talloze onderscheidingen ontvangen. Los daarvan maakt hij gewoon uiterst genietbare platen. Solo (in 1999 en 2014) of in allerlei samenwerkingsbanden. Terwijl hij zijn muzikale partners vol in de schijnwerpers laat schitteren kleurt Corritore op bescheiden wijze de nummers in met fraai mondharmonicaspel.

Met enige regelmaat duikt hij zijn schatkamers in en komt op de proppen met een juweeltje uit zijn imposante archief. Travelin´ The Dirt (met Dave Riley) en The Phoenix Sessions (met Kid Ramos) zijn daar goede voorbeelden van. De samenwerking met toetsentovenaar Henry Gray (Cold Chills) met grotendeels niet uitgebracht werk, is aangekondigd voor 23 december.

Dave Riley woonde als kind op de katoenplantage van zijn grootouders in Mississippi en verhuisde als puber naar Chicago waar hij later samenspeelde met de groten der blues, zoals Howlin’Wolf, Muddy Waters, Junior Wells en Buddy Guy, dus aan geloofwaardigheid geen gebrek. Deze authenticiteit horen we ook terug in zijn diepgegroefd stemgeluid.

De bijzondere samenwerking van dit goed ingespeelde duo duurt nu al zo’n vijftien jaar, maar Travelin The Dirt Road is een heruitgave van hun debuutalbum uit 2007, aangevuld met twee extra tracks. Gesteund door voortreffelijke Phoenix sessiemuzikanten brengen zij met veel overtuiging oorspronkelijke down-home blues, waarin de geest van een vroege Muddy Waters nadrukkelijk rondwaart. Het merendeel van de nummers is mid-tempo met een vrij opgewekte vibe. Ze worden afgewisseld met enkele tragere nummers waarvan met name de hartekreet Come Here Woman messcherp door de ziel snijdt.

De samenwerking met Kid Ramos brengt ons een stuk westwaards voor een album met onversneden Texas Blues. Het duo maakte samen vier albums rond de eeuwwisseling, doch dit album is een heruitgave van de benefiet cd, die zij in 2012 uitbrachten om Ramos financieel te steunen in zijn strijd tegen kanker.

De oorspronkelijke plaat werd aangevuld met vier extra tracks. Ramos verloochent zijn jaren in de Fabulous Thunderbirds niet en strooit zoals gewoonlijk kwistig met puntige solootjes. De heren recruteerden een aantal gerenommeerde vocalisten, waaronder Henry Gray en Nappy Brown, hetgeen ervoor zorgt dat ieder nummer een heel eigen sfeer krijgt.

www.bobcorritore.com

(Bert van Kessel)


Your Comment