RSS

Thurston Moore – By The Fire

By The Fire

De nieuwste Thurston Moore is effectiever dan een antirimpelcrème en goedkoper dan een drievoudige injectie met Botox´ schrijft het Franse blog over de dubbelaar “By The Fire”. De meeste toonaangevende media prijzen zijn nieuwe plaat regelrecht de hemel in. Dat hij de architect binnen de band Sonic Youth was is duidelijk terug te horen op dit baanbrekend en ambitieus project van twee en tachtig minuten. Negen nummers verdeeld over twee schijfjes.

Twee nummers met tekst van Moore. Het overige is gepend door de Londense dichter Radieux Radio, die ook op The Best Day (2014) en Rock n Roll Consciousnee (2017) samenwerkte met de Amerikaan. “By The Fire” is een unieke psychedelische trip met een viertal nummers, die tussen tien en de zeventien minuten klokken, waarmee je de ongeduldige luisteraar kan afschrikken. Kortom; Moore doet gewoon weer lekker waar hij zin in heeft. En zo mag ik graag horen. Hij mag dan inmiddels tot de zestigplussers gerekend worden,zonder muzikale ideeën zal hij nooit komen te zitten.

Geholpen door bassiste Debbie Googe van My Bloody Valentine, Sonic Youth drummer Steve Shelley, James Sedwards (gitaar) Jem Doulton (percussie) en de elektronische en artistieke benadering van Jon Leidecker kent Moore en zijn nieuwe album twee kanten. De rockmuzikant met zijn kenmerkende en soms eindeloos durend gitaargefriemel en de experimentalist die met rauwheid en ongedefinieerde distortion het noise en free jazz genre verkent. Snoeihard, lekker schurend, dissonant, improviserend, kakofonisch, maar soms ook bloedmooi experimenteert hij er op los en zoekt de grenzen op.

Vanaf de opener Hashish bouwt hij gestaag een enorme spanningsboog op, die op het meeslepende en instrumentale slotstuk Venus met pulserende noisegeluiden tot een chaotische climax komt. “By The Fire” is dan ook geen gemakkelijke luisterervaring. Het is evenzo onconventioneel als een biologerend geheel. Constant op zoek naar het tolerantieniveau van zijn publiek.

www.thurstonmoore.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment