RSS

Liam Bailey – Ekundayo

Ekundayo

De Britse zanger en liedjesschrijver Liam Bailey is qua releases van volwaardige albums niet de meest productieve. Hij is nu 37 jaar, zoon van een Britse moeder en een Jamaicaanse vader, ooit ontdekt door Amy Winehouse en toe aan zijn tweede plaat. Het via Sony verschenen debuut ‘Definately Now’ met stevige rock af met funk, soul en georkestreerde pop elementen stamt uit 2014. Nu is er dan na de breuk met het grote label de opvolger ‘Ekundayo’, wat zoiets betekent als ‘verdriet brengt vreugde’. De gedachte aan de albumtitel kwam tot stand tijdens de lockdown.

De overstap naar het onafhankelijke Big Crown Records van Leon Michells en Danny Akalepse heeft hem een enorme artistieke vrijheid verworven. Baileys nieuwe plaat is dan ook uit een ander hout gesneden dan zijn eersteling. Eentje die hij altijd heeft willen maken, vertelde hij onlangs in een interview. ‘Ekundayo’ is in elk geval het resultaat door de jaren heen om een authentiek artiest te zijn. De wortels van zijn creativiteit.

Domineerde de rockgitaar (zeg maar Jimi Hendrix meets Lenny Kravitz) Baileys debuut zijn het ditmaal de bijdragen van labeleigenaar, producer en multi/instrumentalist Leon Michells die het geluid bepalen. Deze koerswijziging resulteert in elementen van Calypso, rocksteady, reggae en ska met hier en daar succesvolle uitstapjes naar r&b en soulmuziek, waarvan de invloeden van Bob Marley, Dillinger en een vleugje Beatles duidelijk zijn te horen.

Dat het album soms doet denken aan de platen die vijftig jaar geleden in het Jamaicaanse Kingston zijn opgenomen komt door de analoge techniek, die voor een warme klank zorgt. Per luisterbeurt kruipt ‘Ekundayo’ meer onder de huid. Ik kan mij voorstellen dat mensen helemaal weglopen met de hypnotische werking van het zware basgeluid, de offbeat, de shuffle in het keyboardspel en de lome groove van het geheel. ik doe het ook.

Liam Bailey

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)

 


Your Comment