RSS

The Dirty Knobs – Wreckless Abandon

Wreckless Abandon

Voor hen die nog altijd treuren om de dood van Tom Petty (drie jaar geleden alweer) en zich heerlijk te goed doen aan de mooi vormgegeven vier delige boxset “Wildflowers & All The Rest” die recentelijk verscheen is er nu het debuutalbum van the Dirty Knobs. Het hobbybandje van Mike Campbell – gitarist van het eerste uur van Tom Petty’s The Heartbreakers. De jongens speelden de afgelopen twee decennia veel in de omgeving van Los Angeles. Meestal onaangekondigd of incognito.

Om de gaten tussen een album of toernee op te vullen. En met alle respect naar Tom, zonder commerciele ambities. Tot aan het tragisch overlijden van zijn beste vriend. ‘Een totale schok’. In termen van het verwerken van zijn verdriet over het verlies, zei Campbell tegen The Guardian: “Ik weet niet in welke fase ik zit. Ik rouw nog steeds. Ik zal Tom waarschijnlijk de rest van mijn leven missen. We waren arme kinderen die een droom hadden om muziek te spelen en misschien ooit een plaat te maken, en al die dromen kwamen voor ons uit, samen.

Mensen zullen Tom Petty nooit vergeten. Omdat Campbell die fakkel in zijn muziek wil blijven dragen opende het de weg naar zijn andere uitlaatklep om het klassiek rockgevoel kwijt te kunnen. ‘Nu de dingen zijn zoals ze zijn, is het de tijd om het te doen’ vertelde Campbell vorig jaar aan Greg Phillips van de blog Australian Musician. ‘We hebben een plaat gemaakt. We hebben het heel snel gedaan, het is vooral live met veel gitaar. Drie takes, ok ik neem nummer twee graag… VOLGENDE!’

‘Ik hou van de liedjes, ik hou van het spelen. Het is een beetje scherper dan The Heartbreakers, soort Yardbirds, Kinks, een soort blues maar rock ‘n’ roll en een beetje humor’. The Dirty Knobs is een vierkoppige band. Twee gitaren, bas en drums. Weliswaar zijn er op “Wreckless Abandon” spaarzame momenten, waarop het toetsenwerk schittert in alle glorie door de gastbijdragen van Augie Meyers en Benmont Tench. Toch is The Dirty Knobs een echte gitaarband met echte gitaarmuziek. De trouwe aanhang zullen de onontkoombare overeenkomst tussen het iele en nasale stemgeluid van Campbell en Petty meteen herkennen, hoewel hij volgens eigen zeggen, een bewuste poging heeft gedaan om dingen eruit te filteren, die zouden klinken alsof hij zijn vriend zou nadoen.

Vrij van pretenties legden de heren van The Dirty Knobs, samen met producer George Drakoulias (Black Crowes, Jayhawks, Tom Petty) de spontaniteit vast in de loop van slechts een paar weken in zijn Californische thuisstudio. Gericht op één belangrijk element: plezier. Dertien liedjes met een refrein. En misschien een kleine brug in het midden. Of met een komische noot op het met Chris Stapleton geschreven F*ck That Guy.

www.thedirtyknobs.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment