RSS

Dead Famous People – Harry

Harry

Heerlijk is dat, je zet een cd op, de zon gaat schijnen, goed voor een glimlach op je gezicht en een humeur dat opklaart. Het is de bijzondere gave waarmee de formatie Dead Famous People is behept. Niet echt een bandnaam waarvan ik had verwacht dat ik van blijdschap door de woonkamer zou dansen.

Eerst maar even de koele feiten. Dead Famous People is een band uit Nieuw-Zeeland en actief vanaf de tweede helft van de jaren tachtig. De band werd opgericht in 1986 en bestond uit Donna Savage (zang), Elizabeth (Biddy) Leyland (keyboards en zang), Wendy Kjestrup (gitaar en zang), Jenny Renals (basgitaar) en Robyn Tearle (drums).

Na een redelijk succesvolle single en een ep verhuisde het vijftal naar Londen, waar ze tekenden voor Billy Braggs label Utility. Na een hoeveelheid airplay op de Engelse radio van DJ John Peel, dat zou leiden tot de uitnodiging voor een opnamesessie viel de band zonder een volwaardig album halverwege 1990 uit elkaar. Drie decennia later nadat de frontvrouw door het Britse Fire Records is opgespoord ziet het debuutalbum van de Dead famous People uiteindelijk het daglicht.

Ik draai deze cd al een behoorlijke tijd helemaal grijs en stel mij dan ook gelijk de vraag waarom zulke leuke en luchtige popmuziek met een heerlijk gevoel voor nostalgie nauwelijks de aandacht trekt. Liedjes met een knipoog naar de geweldige meidengroepen uit de jaren zestig met misselijkmakend mooie harmonie├źn en de glinsterende zoetheid en onschuld van The Carpenters. Terwijl aanstekelijke gitaarlijnen de herinneringen oproepen aan een tijdperk waar de populairiteit van de indie popmuziek hoogtij vierde.

Hoogtepunten van deze plaat, ik kan ze niet noemen. “Harry” is voor mij van begin tot eind helemaal geslaagd. Het is een album waarop Dead Famous People in drie en dertig minuten tien keer laat horen hoe een geniaal popliedje klinkt.

https://www.facebook.com/deadfamouspeopleofficial/

(Johan Schoenmakers)


Your Comment