RSS

The Mountain Goats – Getting Into Knives (2020)

Mountain Goats - Getting Into Knives

John Darnielle, de creatieve kracht achter The Mountain Goats, dacht dat hij een goed uitgestippeld plan had voor de eerste helft van 2020. In januari riep hij zijn overige leden bijeen in een studio niet ver van zijn huis in Amerikaanse Durham, NC, om het versgeschreven materiaal te repeteren en op te nemen voor een volgend album. Om vervolgens voor een drie weken durende Lentetour de grote rockclubs en theaters langs te gaan. Maar al snel leidde waarschuwingssignalen van de wetenschappers over het oprukkende coronavirus tot grote onrust bij Darnielle. Als ook de toenmalige President Donald Trump de Nationale noodsituatie afkondigt annuleert hij de tour en is The Mountain Goats voor het eerst in een decennium verworven tot een thuisopname project.

Darniele voelt een zware verantwoordelijkheid naar zijn bandleden toe. Geen tour betekent geen inkomsten, waarvan normaliter de huur wordt betaald. Veilig thuis in Durham, besluit hij in zijn eentje een geheel nieuw album te schrijven en uit tebrengen om het daarmee verdiende geld rechtstreeks naar zijn bandleden en tourcrew sturen. En daarmee haalt hij het Mountain Goats bandlid van het eerste uur onder het stof vandaan. De Panasonix RX-FT500 boombox, die hij op het vroege werk gebruikte. Hij verwierf hiermee indertijd een ware cultstatus. Het in 2003 verschenen “All Hail West Texas” betekent de zwanenzang voor zijn trouwe metgezel. De fanatieke aanhang geeft uiteindelijk de voorkeur aan het experimentele lofi geluid boven de meer verfijndere en gepolijste latere studioplaten, en haken af.

Nu de primitief en onafgemaakt klinkende cassette Songs For Pierre Chuvin klaar is, ligt de Panasonic weer op de plank stof te vergaren. Na slechts één luisterbeurt voelt het uiterst relevante eindresultaat als een soort van thuiskomen voor de puristen. Een verzameling liedjes in hun meest pure, obscure en rauwe vorm. Urgent, gehaast en een onsamenhangend geheel, waar Darnielle op onopgesmukte wijze zijn ziel blootgeeft.

Neem dan het inmiddels met zijn voltallige band afgeronde Getting Into Knives, dat in de herfst van het afgelopen jaar werd uitgebracht. Smaakvol en afgestreken in een frisse en heldere productie met een brede, muzikale aanpak. Misschien wel het meest volwassen en toegankelijk album van The Mountain Goats met dertien ontwapende en luchtige liedjes. Een album dat je gewoonweg gehoord moet hebben. 

www.mountain-goats.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.