RSS

MASTER OR DISASTER PIECE? : Alice Cooper – Love It To Death (1971)

Alice Cooper - Love It To Death

Vandaag, zaterdag 27 februari is een uitstekend moment om even in te zoomen op het werk van Alice Cooper. De fietskoerier van DHL stuurde mij een berichtje of ik vanaf 10:00u in huis ben om een pakketje van Concerto te ontvangen. De inhoud? Het nieuwste album van Alice Cooper “Detroit Stories”. Dit is alweer het 21e album van de shockrockveteraan uit Amerika. Het is ook vijftig jaar geleden dat Alice Cooper de basis heeft gelegd voor een imposant oeuvre.

ALICE COOPER | Love It To Death | Poffy's Movie Mania

Ik neem u mee naar Phoenix, Arizona. Het is 1964 en de zestien-jarige Vincent Furnier zit daar op de High School en woont bij zijn familie. Zijn vader is evangelist van The Church of Jesus in Detroit. Vince start samen met wat klasgenoten een schoolbandje The Spiders genaamd, later omgevormd tot NAZZ. Maar in die tijd heette de band van Todd Rundgren ook NAZZ, dus hoogste tijd voor een originelere naam! Dat werd de Alice Cooper Band. Vince werd de zanger. De groep was absoluut niet succesvol.

Door de speling van het lot raakte Frank Zappa wel geinteresseerd en bood de groep een klein, bescheiden platencontractje voor drie albums aan op zijn nieuwe label Straight Records. Debuut Pretties for You en de opvolger Easy Action gaven geen enkele rimpeling in de Amerikaanse muziekscene eind zestiger jaren. De band verhuisde (terug) naar Detroit en kwam daar de jonge producer Bob Ezrin tegen. Het werd de start van een meer dan halve eeuw durende muzikale vriendschap! In Detroit werd Alice Cooper beinvloedt door de opkomende hardrock en begin 1971 zag Love It To Death  het levenslicht.

Het bleek een schot in de roos! Niet alleen bracht het album commercieel succes door de single “I’m Eightteen”, maar de muziek en vooral de vorm waarin deze muziek werd gegoten was de basis voor de verdere carrière van de muzikanten. Live werden songs als Black Juju en The Ballad of Dwight Fry theatraal vertolkt compleet met dwangbuizen, elektrische stoelen en guillotines. In Engeland liep Ziggy Stardust en in Amerika kwam de shockrock van Alice Cooper opzetten.

Met terugwerkende kracht is Love It To Death een belangrijke plaat. Luister naar Queen, The Tubes, Rammstein, Ozzy Osbourne en Marilyn Manson en ineens weet je waar het zaadje is geplant. Ook voor Alice Cooper zelf is dit een cruciaal album. Bij een flop was het finito. Geen succes, geen platencontract, kortom de muzikale ambities konden bij grof vuil gezet worden. Door het succes van Love It To Death verschenen in sneltreinvaart Killer, School’s Out en Billion Dollar Babies. Overal in de wereld stonden singles als School’s Out, Elected, No More Mr. Nice Guy en Hello Hooray hoog in de hitlijsten. Bijzonder om te noemen is het feit dat Halo of Flies alleen in ons land op single werd uitgegeven. In die tijd de langstdurende single met acht minuten en 21 seconden.

In 1974 nam Alice afscheid van de band en ging solo verder. Vincent Furnier raakte meer en meer op de achtergrond; Alice Cooper nam het stokje of liever gezegd het zweepje over.

Nu in het jaar 2021 is de cirkel weer rond. Alice brengt met zijn oude maten “Detroit Stories” uit; een ode aan zijn stad en aan de muziek die hem alles heeft gebracht. Ik kan niet niet wachten tot de deurbel gaat…

LOVE IT TO DEATH – ALICE COOPER

Release 9 maart 1971

Alice Cooper – zang
Glen Buxton – lead gitaar
Dennis Dunaway – bass, keyboards
Michael Bruce – gitaar
Neal Smith – drums
Bob Ezrin – producer

(Michael Struis)


Comments are closed.