RSS

Shame – Drunk Tank Pink

Drunk Tank Pink

Die moeilijke tweede.’ Het is een van de grootste clichés binnen de Nederlandse journalistiek. Waar de eerste plaat een doorbraak katalyseert, moet het tweede album minstens aan dezelfde verwachtingen voldoen. Vooral in het geval van de formatie Shame is dat een lastige opgave. Een van de meest opwindende en beloftevolle bands in de beste Britse postpunk traditie, die de eersteling uit 2018 met ongebreidelde enthousiasme en energie had ingespeeld. Je kon er nochthans niet aan afhoren, dat het hier ging om een debuutplaat.

Drie jaar na het succesvolle en onbezonnen “Songs of Praise” en behoorlijk uitgewrongen na intense toernees in 2018 en 2019 keren de vijf jonge londense pikkies terug met de langverwachte opvolger. In de stijl van IDLES, Fontaines D.C. en The Murder Capital lijdt het geen twijfel, dat “Drunk Tank Pink” een volwassen, direct en gevarieerd werk is van het vijftal. Vernoemd naar de kleur verf, die het meest stressverlagend en ontspannend werkt op de hersenen.

“Drunk Tank Pink” is een meesterlijk album, waarop niet al teveel is gewijzigd aan hun muzikale koers. Het resulteert in een fantastische verzameling aan nieuwe nummers, die ongetwijfeld het dak eraf zullen blazen wanneer er weer opgetreden mag worden. Zelfs meer dan op “Songs Of Praise” laten de elf liedjes zich beluisteren als het geluid van een ontspoorde trein, die op nietsontziende wijze door de huiskamer raast. Muziek met een driftig tierende en schreeuwende Charlie Steen in de hoofdrol en een uitgebreid geluidsarsenaal tegen de waanzin van een samenleving. die ten prooi is gevallen aan haar economische en sociale paradoxen. 

“Drunk Tank Pink” is een album met puberale woede en humor, dat menigeen zal opfleuren en helpt de spinnenwebben van zich af te schudden. Even ontsnappen aan dat door de overheid opgedrongen keurslijf. Een must om te luisteren en het bewijs dat punk nog steeds een divers en opwindend genre is. De vraag is nu of ze kunnen blijven evolueren en een tijdloze Britse punkband gaan worden.

https://www.facebook.com/shamebanduk

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment