RSS

LNZNDRF – II

II (Clear White)

Bij sommige bands krijg je de stellige indruk dat ze in benevelde sferen moeten zijn geweest toen ze hun bandnaam bedachten. Zeg nou zelf, LNZNDRF bedénk je niet eens als je nuchter bent.  Na enig zoekwerk blijkt LNZNDRF het geesteskind te zijn van Bryan en Scott Devendorf (ritme sectie van The National) en Benjamin Lanz (trombone) en Aaron Arntz (toetsen) van de formatie Beirut. Een band die je uitspreekt als Lanzendorf. “We hebben de klinkers verwijderd met het idee dat het er cool uitziet, maar het veroorzaakte in wezen alleen verwarring“, grapt Bryan tegen American Songwriter).

Ik vind het zeker goed als muzikanten in een zijproject stappen. Al is het maar om eens je creatieve horizon te verbreden.  Waarschijnlijk beviel de samenwerking zo goed, dat het debuut uit 2016 met II nu een vervolg krijgt.  Wat ik vooral waardeer is dat het een spannende plaat is die even anders is dan wat ze normaliter uitbrengen. Soms volledig instrumentaal (The Xeric Steppe, Chicxulub) danwel met pakkende zang (Brace Yourself, Cascade).

Net als op hun gelijknamige eersteling nemen de nummers op deze plaat de tijd. Een fascinerend stuk onthaastend werk ontstaan uit uitgebreide muzikale verkenningen met synthesizers en onheilspellende rimes. Urenlange jams verworven tot kleine hapklare stukjes. II biedt een aangename afwisseling van elektronisch experiment en melodieuze popsongs. Het is kunstzinnig en symfonisch met precisie en evenwicht.

www.lnzndrf.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment