RSS

Anna B. Savage – A Common Turn

A Common Turn

Michelle Obama zei ooit dat je barrières doorbreekt als je durft kwetsbaar te zijn en anderen laat zien wie je werkelijk bent. Voor Anna B Savage, de muzikale beschermeling van Josh Tillman alias Father John Misty, kan dit citaat expliciet worden toegepast op haar openhartig en uiterst kwetsbaar debuutalbum ‘A Common Turn’. Het langverwachte volwaardige wapenfeit en de opvolger van haar EP uit 2015 met intrigerende liedtitels (I, II, III en IV). Hierna verdween ze voor geruime tijd volledig uit de schijnwerpers.

Op het nummer Dead Pursuits van haar nieuwe plaat lijkt ze uit te leggen waarom (Three years and still worried it’s a mediocre album…Is anyone listening? I can’t do it). En wanneer Savage op Corncrakes, het eerste eigenlijke nummer van het album, zingt: ‘Ik weet niet of dit echt is / ik voel de dingen niet zo goed als vroeger’, is de toon gezet voor een pijnlijk en eerlijk verslag van ontdekking en onzekerheid. 


Het onverwachte succes van de ep veroorzaakte een zeer laag zelfbeeld en een aanval van bedriegersyndroom, dat haar creativiteit onderdrukte. Het heeft de in Londen wonende zangeres vijf jaar gekost om haar zelfvertrouwen weer op te bouwen. Dat gebeurde op het moment dat ze op de sociale mediasite van producer William Doyle een oproep zag, waarin hij artiesten vroeg om met hem te experimenteren, Het resultaat is een ongelooflijk eerlijk, boeiend, mooi en soms verleidelijk en uitdagend werk.

Musicaal gezien legt ze op haar nieuwe wapenfeit een nog breder geluid aan de dag. Vocaal vertoont Anna een verscheidenheid aan invloeden. Van zacht en folky tot de melodrama van een musical en de kracht van opera. Haar verhalen zijn als die van een oude vriend: intiem en ongefilterd en soms absoluut hilarisch. Het is alsof ze met haar verbazingwekkend sterk, authentiek en betoverend stemgeluid en de willekeurige sprongen op de notenbalk haar levenservaringen aan ons vertelt. Het resulteert in iets menselijks, dat verdient om gehoord te worden. Een fascinerende wereld met onbeantwoorde vragen, met dilemma’s en persoonlijke onrust.

www.annabsavage.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment