RSS

Nahawa Doumbia – Kanawa

Kanawa

Nahawa Doumbia is een van de meest toonaangevende zangeressen in Zuid-Mali van de afgelopen vier decennia. Ze spreekt de jongere generatie van West-Afrika aan via haar teksten over liefde, de positie van vrouwen in de samenleving en de situatie van Afrikaanse vluchtelingen in Frankrijk. Haar krachtig stemgeluid zweeft als het ware op het dansritme uit haar geboortestreek.

Na een onderbreking van zeven jaar, is Doumbia terug met de langverwachte opvolger van het album “Kabako”. Het recente “Kanawa” dat eind vorig jaar reeds digitaal beschikbaar was, omvat een nieuwe set aan zelfgeschreven nummers. “Kanawa”, het woord en het lied, verwijst naar de jongeren die op de vlucht zijn voor armoede en werkloosheid in Mali. En vaak sterven terwijl ze proberen de Sahara of de Middellandse Zee over te steken. Kanawa, het album, gaat onder meer in op deze crisis.

Doumbia inventariseert wat het leven haar heeft geboden, voor goed en voor kwaad. Ze vertelt over het huwelijk en de vrouwen die hun huis verlaten. Je hoort geweerschoten in Foliwilen, een lied ter ere van de moed van jagers en soldaten, of een vogel in Djougoh  om luie mensen op te roepen aan de slag te gaan.

De traditionele didadi- ritmes, verweven in de hedendaagse Malinese pop, begeleiden gedachten en teksten en brengen ze terug naar een cultureel erfgoed dat niet verloren mag gaan. De rijke arrangementen combineren traditionele instrumenten zoals de ngoni en de karignan, akoestische en elektrische gitaren, elektronische drums en een verscheidenheid aan percussie-instrumenten.

In sommige opzichten is Doumbia onveranderd gebleven. In de aantekeningen bij haar eerste lp, La Grande Cantatrice Malienne uit 1981 , sprak ze haar wens uit dat de luisteraar zich volledig zou bezighouden met wat ze te zeggen heeft. Veertig jaar later is dat nog steeds haar zorg. Kortom, “Kanawa” laat horen waarom Nahawa Doumbia nog altijd een van de belangrijkste zangeressen is uit dit muzikaal rijke Afrikaanse land.

https://www.facebook.com/Nahawa-DOUMBIA-250755848271966

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment