RSS

Bell Orchestre – House Music

House Music

Hoewel zij bekend staan als onderdeel van Arcade Fire, maken Richard Reed Parry en Sarah Neufeld sinds 2003 muziek met het zes koppige kamer gezelschap Bell Orchestre.  Samen met een stel multi-instrumentalisten die willen experimenteren en zich wijden aan hun muzikale geest worden keyboards, strijkers, blazers, contrabas, percussie en een pedalsteel met elkaar verbonden. Dat dit buitengewoon muzikale vakmanschap een verbluffend interessant resultaat oplevert is natuurlijk het allerbelangrijkst. 

“House Music” roept wellicht herinneringen op aan I’ll House You van de Amerikaanse hiphop formatie Jungle Brothers, maar in dit geval moet je de titel van het nieuwe Bell Orchestre album letterlijk interpreteren. De muziek werd namelijk vastgelegd in het huis van Sarah Neufeld in Vermont, waar elk lid van het septet zijn eigen kamer kreeg om hun creativiteit de vrije loop te kunnen laten. Abstracte collages van genietbare geluidsstromen vol improvaties van een muziekinstrument of de wondere wereld vol zachte stemklanken. Net als met beeldende kunst. Je begint iets fysieks en volgt dat.

De langdurige sessies die in twee weken tijd zijn opgenomen werden uiteindelijk bewerkt en verdeeld in tien afzonderlijke stukken. Want in wezen is het album één lang muziekstuk van bijna drie kwartier met elementen van de neoklassieke, elektronische en experimentele jazz.  Het zestal levert een biologerende, bezwerende en uitdagende luistertrip af, zoals alleen zij dat kunnen. Het heeft iets elitairs, iets delicieus, iets magisch. Bell Orchestre brengt met “House Music” hoogwaardige muziek uit de 21e eeuw voor zowel de indie- als de klassieke muziekliefhebber.

www.bellorchestre.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment