RSS

Fly Pan Am – Frontera

Fly Pan Am - Frontera | Alternative | Written in Music

Sinds enkele jaren is er een mooie wisselwerking tussen de avant-garde muziekscene en hedendaagse dans. Violiste Sarah Neufeld die zich op haar nieuwe album “Detritus” liet inspireren door het werk van de choreografe Peggy Baker. Het Canadese gezelschap Fly Pan Am, doet hetzelfde op hun nieuwe album “Frontera”. Het resultaat van hun samenwerking met Dana Gingras en de dansgroep Animals of Distinction.

“Frontera” is oorspronkelijk gecomponeerd als soundtrack bij het veelgeprezen gelijknamige dansstuk. Een multimedia voorstelling in acht delen. Daarin zoeken tien dansers onder voortdurende hoogspanning met dynamische bewegingen de uitersten op van hun mogelijkheden, individueel en in relatie tot anderen. “Frontera” gaat over grenzen stellen en afbakenen, over solidariteit en samenwerking, over verlangen en overwinnen

De band, die lak heeft aan conventionele songstructuren, speelde het tot begin 2020 live als onderdeel van de dansproductie totdat de pandemie alles tot stilstand bracht. “Frontera” is een album met verschillende stemmingen. Van extreme, zinderende intensiteit tot meer serene stukken. Liefhebbers van pak ‘m beet Can, Neu, Radiohead, Talking Heads en Godspeed You! Black Emperor  zullen hiermee prima uit de voeten kunnen. Hoor je Fly Pan Am voor het eerst, dan is het revolutionair. Kijk dus niet vreemd op van de onheilspellende elektronica, minimalistische avantgarde rock, hypnotiserende loops, muren van gitaren en de gecontroleerde chaos. Vooral de nietsvermoedende, onervaren luisteraar zal even verdwaasd achter blijven. Goed nieuws voor mij want ik zoek het meer in durf, lef en ballen.

www.cstrecords.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.