RSS

Masayoshi Fujita – Bird Ambience

Masayoshi Fujita - Bird Ambience (): Wegdromen naar de Japanse bergen

Vibrafonist Masayoshi Fujita is gevestigd op een magische plek in het landelijke Japan waar het leven met de seizoenen meegaat. Op zijn nieuwe album Bird Ambience en zijn inmiddels zevende samenwerking met het label Erased Tapes, gaat hij een stap verder en wijkt hij af van zijn gebruikelijke instrument. Die verdwijnt even op de achtergrond en staat het warme geluid van de marimba en diverse elektronica centraal. Abstracte ambient en vredige sfeermuziek van de bovenste plank.

De marimbastaven zijn gemaakt van hout en hebben een groter bereik dan de vibrafoon, waardoor je een groter klankpalet heb met meer mogelijkheden. Fujita bespeelt het instrument met strijkstokken en hamers en manipuleer het soms met effecten.

Voor de buitenstaander misschien moeilijk verteerbaar, ongrijpbaar en een grijs gebied, voor de liefhebber uitermate puur, prachtig vaag en de moeite waard. Je moet er even voor gaan zitten maar dan ontdek je bij herhaalde luisterbeurten een spannend bolwerk aan kleine nuances en subtiliteiten. Een uur durende gelukzaligheid waar verstilde, rustgevende minimalisme zonder duidelijke melodieen boven komen drijven. Fraai, subtiel en vooral gedetailleerd en een moment om even te ontspannen.

www.masayoshifujita.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.