RSS

Kaktus Einarsson – Kick The Ladder

Kaktus Einarsson - Kick the Ladder | Alternative | Written in Music

Onbewust associeer ik muziek uit IJsland met de verfijnde klasse en het prachtig en dromerige karakter van iconen onder wie Sigur Ros, Jóhann Jóhannsson of Björk. Het slaat natuurlijk nergens op, want ik ben er nog nooit geweest. Ik stel mij een vruchtbare bodem en een weids landschap voor waarin zulke muziek als vanzelf zal ontstaan. De schoonheid, duisternis en rust van het bergachtig eiland hoor je niet direct terug op het melodieuze indie album van de IJslandse componist en songwriter Kaktus Einarsson – voorman van de postpunk-formatie Fufanu. Dat kost je een flink aantal luisterbeurten.

Toch werd ik meer en meer geïntregeerd toen ik las dat de IJslander zowel klassieke als poptechnieken combineert. Mede dankzij de constante aanwezigheid van de Franse componist Thibault Gomez, op wie Einarsson om diens ruimdenkende basis een beroep deed om zijn muzikale blik te verbreden. “Kick The Ladder is geproduceerd in Reykjavik in samenwerking met de Zwitserse elektronische componist Kurt Uenala (Depeche Mode, The Kills, Moby) en voltooid in New York.

“Ik gebruikte mijn kennis van onconventionele speeltechnieken, vermengd met de hedendaagse klankenwereld. De synthesizers zijn vervangen door akoestische geluiden. Wij hebben alle effecten gecreeerd door de snaren uit een piano naar binnen te buigen en ze te gebruiken als drummachine. Maar hij lardeert zijn composities ook met strijkers en blazers om de luisteraar in hogere sferen te laten wanen.

Een van de meer onderscheidende nummers is No Runaway , dat opvalt door zijn onconventionele melodielijnen en gestripte structuur. Ook het nummer One Of That met een heerlijke beat, een stuwende baslijn en een aanstekelijk refrein behoort tot een van de hoogtepunten van deze plaat. Ik mag Hypnotized’ niet vergeten te noemen, dat grotendeels geïnspireerd is door de recente uitzetting van immigranten en hun kinderen uit IJsland, van wie sommigen daar hun hele leven hebben gewoond.

Are the children scared?
Do they belong with us here?
They do not bow their heads to the plan, nor adjust to the broken scam.

www.kaktus.land

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.