RSS

The Shins – Oh, Inverted World (20th Anniversary Remastered Edition)

Oh Inverted World (20th Anniversary Remaster)

The Shins heeft ter gelegenheid van het twintig jarig jubileum een geremasterde versie uitgebracht van hun perfecte feelgood debuut Oh, Inverted World. Heerlijk, in een eigentijds jasje gestoken, verfrissend album met invloeden uit de jaren ’60 waaronder the Byrds, The Zombies, The Kinks en Beach Boys.  Leveranciers van meedogenloos pakkende gitaarpopsongs. Een belangrijke trekpleister van de band.

Op de jubileumeditie heeft de hoes een ander kleurtje gekregen en komt met een boekje met foto’s, handgeschreven teksten en liner notes, die door de lichtblauwe achtergrond en witte letters voor mij moeizaam leesbaar zijn. Onder supervisie van zanger James Mercer is het album vakkundig opgepoetst door Bob Ludwig. Zonder bonustracks, gelukkig. Gewoon, zoals Oh, Inverted World in 2001 was bedoeld.

Deze plaat gaf mij een leven waarvan ik nooit had durven dromen. Een onuitwisbare ervaring. De magie van het debuut. Je brengt die eerste plaat uit, die razendsnel innig werd omarmd. Oh, Inverted World symboliseerde een heel bijzonder moment in mijn leven. Zeker een keerpunt.

Over het algemeen waren de vier heren van The Shins indertijd geen kanshebbers om iemands leven ​​op zijn kop te zetten: vier sullig uitziende jongens, afkomstig uit een middelgrote zuidwestelijke stad die niet bekend stond om zijn muziekscene, maakten bescheiden gitaarpopnummers met woorden als ‘celibatair’ en ‘algebra’ in de titels.

Maar Sam, het personage van actrice Natalie Portman kreeg toch gelijk, toen zij in de romantische komedie Garden State uit 2004 een koptelefoon over de oren van Zach Braff schuift en vertelt dat het nummer dat hij zo gaat horen, (The Shins’ New Slang) , zijn leven zou veranderen”. Het heeft die van James Mercer zeker veranderd. 

Hij was dertig en zes maanden bezig met het maken van Oh, Inverted World alleen in zijn kelder toen een demo van wat de doorbraaksingle van het album zou worden, Sub Pop-oprichter Jonathan Poneman bereikte via Mercers vriend Isaac Brock. Het label was dusdanig onder de indruk, dat The Shins een platencontract werd aangeboden. New Slang werd op de markt gebracht als onderdeel van hun Single Of The Month-serie. Twee decennia verder is het nummer inmiddels 213 miljoen keer gestreamd op Spotify.

Oh, Inverted World overtrof de verwachtingen van Sub Pop en verkocht een half miljoen exemplaren met een beetje hulp van Garden State. In een tijd waarin de Amerikaanse cultuur zich nog in het overgangsproces bevond van het laatste decennium van de 20e eeuw naar het eerste van de 21e

www.theshins.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.