RSS

Selwyn Birchwood – Living In A Burning House

Recensie: Selwyn Birchwood - Living In A Burning House

De 35-jarige Amerikaan Selwyn Birchwood is geboren met de blues. Althans, vanaf zijn dertiende is hij erdoor bezeten en heeft hij een behoorlijke staat van dienst opgebouwd met diverse muziekprijzen in zijn achterzak. Eerlijk en authentiek zijn omschrijvingen die bij mij opkomen als ik “Living In A Burning House” hoor. Iemand met een oude ziel met een warme, korrelige en expressieve bariton. Een bluesartiest maar zijn bereik gaat veel verder dan dat. Vurig en soulvol vol rockende shuffles,

Birchwood boeit zijn publiek op energieke wijze met eigen nummers. “Ik vertel mijn verhalen op mijn eigen manier, met mijn eigen stem. Je zult mij ​​nooit op het podium nummers van anderen horen brengen. Muddy Waters, BB King en John Lee Hooker vertelden allemaal hun eigen verhaal. Dat is wat ik aan het doen ben, vertelde hij aan de webzine American Blues Scene. Een eerbetoon aan zijn grote voorbeelden met eigen werk zonder dat het klinkt als een van hen.

“Ze zeggen dat alles beter is als het met liefde is gemaakt”“Zo speel ik mijn muziek en zo heb ik het nieuwe album ook gemaakt. Kortom, muziek waar ondergetekende een groot zwak voor heeft. Ik ben met een gestrekt been gevloerd. En vandaar toch maar dit stukje, ondanks dat “Living In A Burning House” begin dit jaar verscheen.

Birchwoods nieuwe wapenfeit is opgenomen in zijn thuisstaat Florida met de drievoudig Grammy-winnende producer Tom Hambridge, dus de formule voor succes lijkt eigenlijk onvermijdelijk. Gesteund door Regi Oliver op baritonsax en Walter “Bunt” May op keyboards, Donald “Huff” Wright op bas en Courtney “Big Love” Girlie op drums, straalt Birchwood een overrrompelende kracht en energie uit op zijn gitaar en zijn lap-steel.

En dan is er ook nog een gedreven duet (Mama Knows Best) met de indrukwekkende blueszangeres Diunna Greenleaf, waar Birchwood zijn moeders zegen probeert te krijgen voor zijn meisje. Maar Diunna in de rol van zijn moeder zingt dat ze niet wil koken of schoonmaken. En luister naar je moeder. Dit meisje word nog eens je dood.  

www.selwynbirchwood.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment