RSS

Tim Foljahn – I Dreamed A Dream (2021)

I Dreamed a Dream [Explicit] by Tim Foljahn on Amazon Music - Amazon.com

Ik stroop mijn mouwen nog maar eens nog wat verder op. Want half februari wil ik het afgelopen jaar afsluiten en in mijn recensies volledig richten op het nieuwe, lopende jaar. In mijn zoektocht naar de ondergesneeuwde pareltjes stuit ik op de uit New Jersey afkomstige Tim Foljahn.

Een aantal google zoekopdrachten later weet ik dat hij in de begin jaren negentig samen met drummer Steve Shelley (Sonic Youth) naam maakte als de Two Dollar Guitar. Wat uiteindelijk resulteerde in zes albums. Of de bijna studio samenwerking voor een nieuwe plaat met Townes van Zandt waar Shelley in december 1996 besluit de sessies te cancelen vanwege de heftige dronkenschap en het grillige gedrag van de singer-songwriter.

Op zijn nieuwe solo plaat ontpopt Foljahn zich als een ware evenknie van Nick Cave, John Cale, Leonard Cohen of Townes van Zandt. Het pikkedonkere, het broeierige en de troosteloze sfeer weerspiegelt “I Dreamed A Dream”. De acht nummers worden grotendeels gekenmerkt door een stemmig karakter en Foljahns sombere, herfstig stemgeluid, dat prima past in liedjes als Once, Lowdown Day en In My Dreams. Bedachtzaam met passende melancholie en vingergeplukte folkblues – hier en daar aangevuld met weelderige strijkersarrangementen. Echt een fascinerend en zorgvuldig gemaakt album, dat suddert van de duistere vitaliteit.

www.timfoljahn.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment