RSS

Miriam Moczko – Heimat

MIRIAM MOCZKO – Heimat (Whalefish Records) – Luminous Dash BE

Oh home
When will it feels like home

You miss the fields you used to roam
Home

Niets is memorabeler dan die geur van herkenning, die je herinneringen aan vroeger oproept. Dat thuisgevoel is voor de in Nederland woonachtige zangeres en liedjesschrijver Miriam Moczko met Duitse en Poolse roots moeilijk voor te stellen. Een zwervende ziel die zich na zo’n veertien keer te zijn verhuisd afvraagt: ‘waar kom ik vandaan’, waar zijn mijn wortels. Alsof ze in een identiteitspagaat terecht is gekomen. Deze diepe reflectie dient als inspiratiebron voor haar debuutalbum met de toepasselijke titel Heimat.

Miriam vergt met haar liedjes en de regelmatig tokkelende invulling op haar altviool af en toe flexibiliteit van je oren. Honingzoet en dromerig. Net als haar warm stemgeluid, die als een rustgevende stroom tussen de elf folkpopliedjes meandeert, waarmee zij in hetzelfde vaarwater komt van zangeressen onder wie Sharon von Etten, Lavalu en Angel Olsen.

Heimat is voor de luie luisteraar niet gelijk behapbaar. Ook blijkt haar Engels met een licht accent voor mij even een gewenningsproces maar na een tijdje heeft het een verleidelijke kant. Wellicht zit de kracht van Heimat in de beperkte speeltijd van krap drie en dertig minuten, waardoor een hongerig gevoel overblijft. Samen met de gedragen begeleiding van Lavalu (piano, zaag), gitarist Gijs Coolen (Woost), altvioliste Roosmarijn Tuenter (Lavalu), celliste Annie Tångberg, drummer/percussionist Mischa Porte (Wooden Saints), zangeres Marianne Oldenburg, fagottist Tobias Moczko en saxofonist/basklarinettist Mete Erker (Artvark Saxophone Quartet) verworven tot een imponerend hoorspel.

Het resulteert in een warme plaat met een persoonlijk verhaal. Of zoals zijzelf zegt: ik wilde dat het album zou klinken alsof ik naast jou zit wanneer jij naar mijn liedjes luistert. Samen verliezen in de muziek.

www.miriammoczko.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment