RSS

Black Midi – Hellfire

Zeg wat je wilt over Black Midi en veel mensen hebben ervoor gekozen om dat te doen, maar het Britse gezelschap is niets anders dan uniek. Het is moeilijk om precies te beschrijven hoe ik mij voelde nadat ik deze plaat hoorde.

Het is nog lastiger precies te omschrijven hoe ze klinken. Ondanks de invloeden van progressieve, free-jazz, avant-garde acts als Captain Beefheart, Primus en Frank Zappa, het onconventionele werk van de Franse componist Oliver Messiaen en de vocale stijl van Frank Sinatra. Snelheid, precisie, complexiteit en plotselinge veranderingen zijn altijd binnen handbereik van de band. En terwijl de muzikale constructies minutieus weloverwogen zijn, is het effect schokkend. Een helse dollemansrit vol haarspeldbochten.

Voor muziekliefhebbers die avontuurlijke en absurde elementen weten te waarderen, graag worden uitgedaagd en over een ontzagwekkend doorzettingsvermogen beschikken raad ik dan ook ten zeerste hun nieuwe album Hellfire aan. De muzikale onvoorspelbaarheid, brutaliteit en schoonheid van Black Midi gebruikt zanger, gitarist Geordie Greep als metafoor voor zijn liefde voor de bokssport. ‘Je kunt nooit zeggen wat er gaat gebeuren in een gevecht, en daarom vind ik het geweldig’. ‘Je kunt je ogen er niet van afhouden. In een goed gevecht weet je nooit wanneer het ophoudt;.

Net als op hun vorige twee platen heeft Black Midi nog altijd een voorliefde voor abstracte structuren en ritmes. Het drietal doorbreekt op het nieuwe wapenfeit het ouderwets hokjesdenken met eindeloze verkenningen van genres en een dosis aan ongrijpbare en loodzware klanken, wat resulteert in een geniale waanzin. Een moderne weergave van de eeuwige verdoemenis van drie prille twintigers met een baanbrekende virtuositeit en een alles-kan benadering, die grenzen blijven verleggen van wat mogelijk is met hun muziek.

09-11: Utrecht, Tivoli
10-11: Rotterdam, Maassilo

www.bmblackmidi.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.