RSS

Erja Lyytinen – Waiting For The Daylight

In eigen land is de Finse Erja Lyytinen (spreek uit als Er-ya Lieu-tenen) in de loop der jaren uitgegroeid tot een waar gitaarfenomeen en creatieve krachtpatser. Waiting For The Daylight vormt samen met haar ijzersterke strot, waar haar longen op willekeurige momenten worden uitgeschreeuwd, de basis voor een wereldwijde doorbraak. ‘Zij is de toekomst, sprak Carlos Santana het publiek in Finland toe, toen hij vier jaar geleden Lyytinen op het podium uitnodigde tijdens zijn optreden voor 20.000 mensen.

Waar zij voor de trouwe aanhang alom bekend is om de denderende geluidsmuur aan gitaren heeft Erja voor Waiting For The Daylight haar viool en keyboard goed afgestoft. In haar kielzog gevolgd door haar drie naaste begeleiders op hammondorgel, basgitaar en drums, waarmee zij volledig los ging tijdens de opnamen voor deze plaat. Je hoort de passie ervan afstralen. Een plaat waarop Lyytinen haar hart en ziel volop in uitstort.

Een eerbetoon aan zeer gewaardeerde rock grootheden van toen onder wie Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath en Uriah Heep, waar zij door de platen van haar moeder mee opgroeide. Dat leidt tot een album met negental eigen liedjes, overvloedige gitaarriffs, een progressief geluid en haar ongelooflijke stembanden, die schitteren in volle fonkelsterkte.

15-10: Apeldoorn, Bluescafé

www.erjalyytinen.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment