RSS

Lambchop – The Bible

Sommige muziek is totaal ongeschikt om overdag te draaien, laat staan erover te schrijven. En veel beter tot zijn recht komt wanneer het donker is, iederen op één oor ligt en jij het gevoel krijgt als enige wakker te zijn. In die categorie valt de muziek van Kurt Wagners Lambchop, die voldoet aan de definitie van ‘cult-favoriet’. Zijn soms ‘angstaanjagend’ overkomende bariton en de fraaie, ambiente stilte zijn genoegzaam bekend bij de trouwe aanhang. Met of zonder zijn bewerkte stem.

Opvallend zijn de namen van pianist Andrew Broder en producer Ryan Olson achter het mengpaneel. Het gebeurt namelijk sporadisch, dat Wagner deze belangrijke taak aan anderen overlaat. Deze opmerkelijke samenwerking tijdens de opnames in een leegstaande fabriekspand in Minneapolis is mogelijk dan ook de reden dat het nieuwe wapenfeit van Lambchop hier en daar grootser klinkt dan een ieder gewend is. En is de electronische funk van Little Black Books een stapje dichter bij de dansmuziek. Maar voorop staat het experiment, Broders dromerige pianospel en de onwerkelijk hemelse sfeer vol klanktapijten waar ik niet anders dan bewondering voor kan hebben.

Wagners laatste werk met Lambchop, zoals hij onlangs vertelde? Wie zal het zeggen. Als het echter waar blijkt te zijn, is dit een zeer genereus afscheid. Het is lief en breekbaar, hoopvol en prachtig en vergt net als al de eerder verschenen muziek van Lambchop, het nodige geduld.  

www.lambchop.net

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment