RSS

Concert Recensie: The Hanging Stars / Hollis Brown

Het was magisch schreef programmeur Hans van Polanen mij achteraf, hetgeen ik voluit zal beamen. Vooraf was deze avond op 1 november niet anders dan geslaagd noemen, toen Fons Dellemare het podium opliep om niet alleen The Hanging Stars aan te kondigen, maar ook ´Hanssie´ in het zonnetje te zetten. Het was namelijk op de kopaf dertig jaar geleden dat hij zijn eerste concert in de Leidse QBUS organiseerde. Het betrof niet een van de minste, want de Amerikaanse singer-songwriter Eric Andersen was destijds het grootste idool van Hans. Na een eenmanstaartje was het eindelijk tijd voor muziek.

Er was goed uitgepakt want voor slechts 15 euro konden wij genieten van het Amerikaanse Hollis Brown en het Britse The Hanging Stars. De officiële vuurdoop in ons land voor het laatstgenoemde gezelschap+. De QBUS vormde de ideale introductie voor iedereen, die nieuwsgierig was naar dit bandje. En het Londense vijftal greep de kans om hun muzikale talenten te tonen dan ook met beide handen aan. En gaven ruim een uur een geslaagde kijk op hun nostalgische, ontspannen folkrock, americana en psychedelisch geluid, waar The Byrds, Big Star en Gram Parsons elkaar ontmoeten. Dromerig met hypnotiserende klanken en een West Coast randje. Als blijk van waardering wisten vele muziekliefhebbers na afloop van hun overtuigende optreden de verkoopstand te vinden.

Terwijl dit nog gaande was werd Hollis Brown al aangekondigd. Vernoemd naar Dylans Ballad Of Hollis Brown. En een band die uitblinkt in culturele diversiteiten (Grieks/Ecuador, Duits, Puerto Rico,Italiaans en Amerikaans). Vijf doorgewinterde vakmannen, onderscheidend in samenstelling, met een voorliefde voor de klassieke rock, blues en soul, die zo’n dertien jaar meedraaien in het muzikale wereldje. De band had veel mee en spatte, net als The Hanging Stars, van het Leidse podium af. De hoopvolle verwachting op het werk van het remake Stones album In The Aftermath bleef beperkt tot het afsluitende Going Home, maar toen was ondergetekende reeds huiswaarts naar zijn blaffende kinderen.

www.vanpolanenpresenteert.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment