RSS

Lankum – False Lankum

Wat doe je als je voor de zoveelste keer vastzit in een schrijversblokkade? Niets, ook niet forceren, want het ontbreekt je gewoonweg aan inspiratie. Om het meegestuurde promotieverhaaltje bijna klakkeloos over te pennen vind ik de weg van de minste weerstand en een belediging naar de artiest. Gelukkig is het schrijven voor mij ‘liefdewerk, oud papier’, dus voel ik minder een verplichting. De stukjes laten alleen iets langer op zich wachten. Met als gevolg dat het anderhalve maand geleden verschenen nieuwe album van het Ierse gezelschap Lankum nu pas onder de aandacht wordt gebracht. En dat terwijl False Lankum tot het beste behoort wat dit jaar tot op heden is verschenen. Althans, volgens mijn bescheiden mening.

Geen hapklare brok wat voor mij een goed teken is. Een muzikale, onvoorspelbare reis die je meevoert met traditoneel werk naar eeuwen terug en je op andere momenten weer met een tweetal eigen volkse composities in het nu zet. Gitzwart met een mysterieus randje door een band die constant op zoek is naar extremen en stemmingen. Een dwaaltocht vol uitersten, dat aankomt als een verpletterende, kakofonische en soms lugubere mokerslag. Duistere schoonheid met een ijzingwekkende, drone-achtige ondertoon. Met een energie van bands als Planxty en The Pogues, die de Ierse traditionele liedjes uit de mottenballen wist te trekken.

Go Dig My Grave opent op opvallende en verontrustende wijze False Lankum, dat overkomt als een overweldigende plaat met rijk gestructureerde arrangementen en een geestverruimende muzikaliteit. Het is strak en ongecompliceerd, met het sterke stemgeluid van Radie Peat, vergezeld door een eenvoudige, onheilspellende achtergrond die de spanning van moment tot moment verhoogt. Het soort muziek dat tot de allerlaatste noot onmogelijk is te negeren. Pure psychedelica, in de beste zin van het woord, die de luisteraar desoriënteert en meeneemt op een reis door vreemde oorden. Een ​​verbazingwekkend en boeiend kunstwerk, dat iedere, rechtgeaarde muziekliefhebber op zijn radar zou moeten hebben.

www.lankumdublin.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.