
Hieperdepiep hoera. De vlag kan uit. Ik ontving namelijk onlangs nieuw werk van het eigenzinnige Alamo Race Track.Een oprecht eerbetoon aan de roots van voorman Ralph Mulder: Oost-Groningen. Een muzikale ansichtkaart uit het gehucht Tranendal (Tear Valley) en het kronkelend beekje Ruiten Aa (Diamond Ae). Aan de hand van een prachtige verzameling aan liedjes leid hij de luisteraar langs plekken waar hij ooit opgroeide en door familie omstandigheden weer terugkeerde.
Ik moet jullie bekennen, dat ik lange tijd in de veronderstelling was dat dit indiepop gitaarbandje van de vaderlandse bodem was verdwenen. Een collectief zonder de ambities om de wereld te veroveren. Geliefd in eigen land maar ook de Franse muziekliefhebbers wisten het veelzijdig geluidspalet, de neo-psychedelische invalshoeken en het hoge melodieuze gehalte op de vier albums, die tussen 2003 en 2015 verschenen, alom te waarderen. Maar zonder het gewenste brood op de plank na uitgebreide clubtours hou je het niet lang uit. De samenwerking van Ralph als componist met diverse theater gezelschappen resulteerde in een waardevolle ervaring en een welverdiend vast inkomen.
In de twee jaar dat coronapandemie roet in ieders eten gooide was dankzij Excelsior Recordings en een toelage van Sena muziekproductiefonds het moment daar. Het moment voor een nieuwe plaat van Alamo Race Track met Mulder als enig overgebleven lid van de oorspronkelijke band. Greetings From Tear Valley and the Diamond Ae is opgenomen in de schuur van zijn broers boerderij. Net zoals Harvest van Neil Young indertijd, dat idyllische gevoel van met een paar gasten live spelen en je ziel bloot geven.
17-11: Zwolle, Hedon
18-11: Amersfoort, Fluor
30-11: Nijmegen, Doornroosje
01-12: Bergen op Zoom, Gebouw-T
08-12: Rotterdam, Rotown
14-12: Groningen, Vera
15-12: Utrecht, TivoliVredenburg
16-12: Amsterdam, Paradiso (Tolhuistuin)
www.alamoracetrack.com
(Johan Schoenmakers)