RSS

Tim Easton – Porcupine

easton
Altcountry-muzikant Tim Easton heeft er sinds zijn debuut in 1998 (Special 20, Heater) nooit een geheim van gemaakt dat hij beïnvloed is door Dylan. En waarom zou hij. Als er één onuitputtelijke inspiratiebron is waarvoor je je niet hoeft te schamen is het die wel. Trouwens, het aantal Dylan-adepten dat hem voorging is intussen niet meer bij te houden, en in heel wat gevallen maakten ze schitterende albums. Op Eastons zesde cd Porcupine zijn de dylaneske invloeden nog steeds volop aanwezig, maar ook de latere John Mellencamp heeft hier enkele bescheiden sporen achtergelaten. Een nummer als Baltimore had zeker niet misstaan op diens Freedom’s Road.

Porcupine is vooral een feel good album met lekker rauwe rockers die afgewisseld worden door het soort ballads waar Daniel Lanois, ook al een invloed van Easton, een patent op heeft (Long Cold Night In Bed, Stones Throw Away). Opener Burgundy Road en het stevige Stormy zijn vintage Dylan uit de Love & Theft periode, tot de frasering toe. Maar Easton verrijkt die songs door er zijn eigen doorleefde toon aan te geven. Daaruit blijkt dat hij niet louter een begaafde epigoon is. Tim Easton beschikt over voldoende authenticiteit, talent en eigenheid om zijn muzikale voorbeelden naar zijn eigen hand te zetten (Northbound).

Krijgt Porcupine een plaatsje in mijn top tien van 2009? Waarschijnlijk niet. Is het een cd die me een goed gevoel geeft? Absoluut. En soms is dat meer dan genoeg.


Your Comment