RSS

Drivin’ n’ Cryin’ – The Great American Bubble Factory

DNC_Bubble_LP1

De groepsnaam Drivin’ n’ Cryin’ doet mij meer dan me lief is denken aan de verkeerssituatie in en rond mijn woonplaats Antwerpen, hoewel ‘not driving’ adequater omschrijft hoe onduldbaar de toestand hier in toenemende mate is en die eerder vroeg dan laat in een verkeerinfarct zal eindigen. Waarom nu juist dié vergelijking? Omdat dit luidruchtige stelletje ongeregeld uit Atlanta, Georgia na een stilte van twaalf jaar met een plaatje te voorschijn komt dat gemaakt lijkt te zijn voor de autoradio. Van een rijdende auto.

‘The Great American Bubble Factory’, zo heet deze ruim 53 minuten durende energiebom, is een cd die gemaakt lijkt om loeihard te spelen terwijl je met je convertible over de Amerikaanse highways raast, op weg naar de een of andere asfaltjungle – een omgeving waarvoor deze cd zich overigens ook uitstekend leent.

drivin_n_cryin2Drivin’ n’ Cryin’ (‘We’re a band like your record collection’) debuteerde in 1982 met het af en toe aan The Clash refererende ‘Scarred But Smarter’ waarop een soort kruising van punkrock en bluegrass stond die door de Amerikaanse muziekpers werd omschreven als southern rock. Tja, what’s in a name, niet waar? In de elf jaar die op dit debuut volgden, leverde de band zes studio- en twee livealbums af waarin hun muziek naar forse roots rock evolueerde, met ‘Fly Me Courageous’ uit 1991 als alom erkend hoogtepunt. En die de band op zowat dezelfde lijn plaatste als de Georgia Satellites, de BoDeans en Soul Asylum.

Waarom het 12 jaar heeft geduurd voor de band nog eens met nieuw werk op de proppen kwam? Omdat songschrijver/leadzanger Kevn Kinney steeds meer tijd in zijn succesvolle solocarrière stak: hij heeft zes zeer gewaardeerde cd’s op zijn naam staan en toert geregeld solo door de VS, bezigheden die de groep Drivin’ n’ Cryin’ niet direct ten goede komen.

Op ‘The Great American Bubble Factory’ laten deze kerels horen dat ze nog lang niet uitgerockt zijn. Spetterende songs als ‘Detroit City’, ‘I See Georgia’, ‘I Stand Tall’, het fantastische ‘Preapproved, Predenied’ en ingetogener werk als ‘Midwestern Blues’ en ‘Train Wreck’ bewijzen dat er ook voor deze roots rockers zoiets als een tweede jeugd bestaat en dat Drivin’ n’ Cryin’ met aanstekelijk enthousiasme in die levensfase zit. Dus zet open dat dak, draai open die volumeknop, laat je omver blazen door de oerkracht van deze muziek en blijf tijdens de spits uit de buurt van Antwerpen!

 

www.drivinncryin.com

www.myspace.com/drivinncryin


0 Comments Add Yours ↓

 1. James #
  1

  Nieuw werk ?
  Oude demo’s zal ook wel goed zijn zeker.

 2. Martin #
  2

  De oudste opnamen dateren inderdaad van 2001, maar om deze cd nu ietwat neerbuigend een verzameling ‘oude demo’s’ te noemen is onzin. Trouwens, de bandleden spreken ook over nieuw werk. Hebben zij het mis of ben jij beter geïnformeerd, James?

 3. James #
  3

  Men is blijkbaar aan die nummers begonnen in 2001 terwijl het laatste opgenomen album uit 1999 komt.
  En luister bv. eens naar het laatste nummer dat is al eens verschenen nu gewoon wat aangepast.Your Comment