RSS

Texas Tornados – Esta Bueno!

texastornadoshoes

Namens deze site vroeg ik aan de heren van Texas Tornados een pre-review te mogen schrijven van het nieuwe album. Ik voelde mij vereerd, toen daadwerkelijk paar dagen later een digitale download van het op twee maart te verschijnen Esta Bueno! in mijn mailbox verscheen. De onafhankelijkheid die het Altcountryforum uitstraalt sprak de band wel aan. Het is natuurlijk geweldig nieuws als Augie Meyers en Flaco Jiminez samen met de zoon van Doug Sahm, Shawn Sahm, de legendarische Texas Tornados nieuw leven inblaast. De Texas Tornados heeft tussen 1990 en 2005 vier studio-cds en twee live-platen uitgebracht. De band was geformeerd rond de twee  oudleden van de Sir Douglas Quintet: Doug Sahm en Augie Meyers. Als het tweetal samen met onder meer Freddy Fender en Flaco Jiminez het publiek in San Fransisco met hun combinatie van countryrock en tex-mex uitzonderlijk weet te vermaken  is bij wijze van spreken Texas Tornados al geboren. De cd’s “Los Texas Tornados”, “Zone Of Our Own”, “Hangin’ On By A Thread”  en “4 Aces”, die de band in een periode van tien jaar uitbrengt zijn allen uiterst succesvol. Als Doug Sahm in 1999 komt te overlijden is dat de doodsteek voor de Texas Tornados. Posthuum wordt  zowel in 1999 als in 2005 een live-cd van de band gereleased. 

texastornados3

Op het nieuwe album “Esta Bueno!” staat onder meer vijf liedjes van Freddy Fender, die vlak voor zijn overlijden in 2005 waren opgenomen. De Engels/Spaanstalige tex-mexsongs Ahora You You en They Don’t Make ‘Em Like I Like vallen meteen bij mij in de smaak met invloeden van Doug Sahm en de Sir Douglas Quintet. Een hoofdrol is weggelegd voor Flaco Jiminez, die met zijn aanwezig en gedreven accordionspel  klassiekers van deze liedjes maakt. Op de door vader en zoon Sahm geschreven aanstekelijke opener  Who’s To Blame Senorita hoor je een band, die duidelijk veel plezier heeft gehad tijdens de opnames van deze cd. De wondermooie samenzang van de heren op “Esta Bueno!” moet ook zeker genoemd worden.  Fameus is  de door Bobby Charles geschreven tearjecker Tennessee Blues met een gastbijdrage van drummer George Rains. Het nummer is een tex-mexwals met subliem spel van de heer Jiminez op accordeon en Michael Gerro op de mexicaanse basgitaar (bajo sexto). De dertien songs op dit schijfje zijn voor mij allemaal hoogtepunten. Het uitstekende sluitstuk van de plaat Girl Going Nowhere is een demo uit 1990 van de Texas Tornados met Doug Sahm, die de vocale hoofdrol voor zich opeist. Een jaren zestigachtige popballad die niet meer uit je hoofd te krijgen is. Het is fijn om Doug als muzikale pionier die hij was, terug te horen op deze formidabele plaat.  “Esta Bueno!”  is een doorlopend feestje van herkenbaarheid met een combinatie van smartlappen, countryrock en de tex-mexmuziek. Voor de liefhebber van deze genres en fans van de genoemde artiesten is Esta Bueno! een verplichte aanschaf! Je zal er geen spijt van krijgen. Mijn duim gaat omhoog voor de herrezen Texas Tornados.   Dit album is dik in orde!

 
 

 

(Johan Schoenmakers)

 


0 Comments Add Yours ↓

 1. Feelgood #
  1

  Ja, leuk. Gaan we beluisteren.

  Maar de link is van een Volleybal Team.
  De juiste link naar de website van Texas Tornedos is:

  http://www.thetexastornados.com/

 2. James #
  2

  Voor dat soort muziek sta ik altijd open Johan.
  Prachtige muziek gewoon !

 3. albert hoenjet #
  3

  Tijdens SXSW 2010 werd in Antone’s in Austin een film vertoond over het leven van Doug Sahm waarin zijn zoon Shaw Sahm en Augie Meyers anecdotes over het leven van Doug vertelden.
  Interessante documentaire die hopelijk ook binnenkort in Nederland op de tv te zien is.
  Na afloop muziek van The Trishas (vijftal mooie dames met geweldige samenzang, worden in Austin al Dixie Chicks 2 genoemd. Houd die naam in de gaten!!) en Tex -Mex muziek met band waarin o.a. Augie Meyers en Raoul Malo

 4. Martin #
  4

  Albert, de Trisha’s verzorgen ook de background vocals op de in januari verschenen cd van Ray Wylie Hubbard. Prachtige stemmen!

  http://www.altcountryforum.nl/2010/01/11/ray-wylie-hubbard-1-enlightenment-b-endarkenment-hint-there-is-no-c/

 5. 5

  hey,Terrific blog post dude! i’m Fed up with using RSS feeds and do you use twitter?so i can follow you there:D.
  PS:Do you thought to be putting video to your web site to keep the readers more interested?I think it works.Best wishes, Justina BallesYour Comment