RSS

Memorabel optreden Malcolm Holcombe

 2010022221.44.50IMG_0036

Na het eindeloze gehuichel en stuitend vertoon van onwaarachtigheid rond de val van het zoveelste kabinet van de Zeeuwse stuntelaar Jan-Peter Balkenende was het een verademing om Malcolm Holcombe in Eindhoven aan het werk te zien. De 54-jarige singer-songwriter uit de Appalachian Mountains is echter dan echt, doet niet aan poses maar geeft zich voor honderd procent bloot. Gestoken in voddige kleding die al jaren geen stomerij heeft gezien, beweegt hij zich voort als een pinguïn met reumatiek. Rare grimassen trekken over zijn gegroefde gezicht. Niet direct een verschijning die ongehinderd patrouillerende stadswachten kan passeren.

2010022222.59.59IMG_0058

Holcombe vormde een groot contrast met de luxueuze ambiance van ‘Meneer Frits’ in Eindhoven, waar in het seizoen iedere maandagavond singer-songwriters de revue passeren. Meestal zijn de door Ad van Meurs georganiseerde concerten uitverkocht, maar dat was maandagavond 22 februari duidelijk niet het geval. Slechts 45 betalende bezoekers dienden zich aan, nog minder dat de zestig die enkele dagen eerder in Paradiso waren komen opdagen. De diehards die toch nog naar Eindhoven waren gekomen, hadden geluk: ze waren getuige van een fantastisch optreden met een hoog authenticiteitsgehalte. Ook bracht Malcombe hier een nummer dat hij tijdens zijn uitgebreide Europese tournee nog niet eerder had vertolkt: een bewerking van ‘Gunga Din’, een befaamd gedicht dat Rudyard Kipling schreef in 1892. Het gaat over een Indiase waterdrager die het leven van een Brits soldaat redt, maar daarbij zelf om het leven komt. “By the livin’Gawd that made you. You’re a better man than I am”, zong Holcombe op huiveringwekkende wijze.

2010022222.45.59IMG_0055

Voorzien van een wollen puntmuts was hij van Amsterdam naar Eindhoven gereden door Paulina die niet van rokers houdt. Een eindeloze beproeving voor Holcombe die immers een van de grootste klanten van de tabaksindustrie is. In de pauze en na afloop was hij dan ook de eerste die naar buiten snelde om een stinkstok te doen ontbranden. Uiteraard geen gezonde gewoonte, maar wel bevorderlijk voor de kenmerkende rafeligheid van zijn gebarsten stemgeluid, een nachtmerrie voor elke zangpedagoog. Grommend en steunend vertolkt Holcombe zijn repertoire, ondertussen zijn gitaar genadeloos afrossend. Overigens zorgde hij wel voor het broodnodige contrast door het verbale geweld af te wisselen met ontroerende tedere momenten.

2010022222.19.34IMG_0040

Hij begon zijn optreden met een compliment aan de bezoekers: “Thanks for coming on Monday night. You must be retired”, om daar even later aan toe te voegen: “I do have voices in my head. They talk to me and they are all women of the same age as me and all are butt naked”. Daarmee was de toon wel gezet. Ook vertelde hij nog dat er in zijn bergachtige omgeving mensen waren die zich afvroegen waarom hij afreisde naar Europa. Hij had hen  ingelicht door te zeggen dat daar nog ‘mensen leven die we niet hebben doodgemaakt’…

 

Het werd een memorabel optreden, met prachtige uitvoeringen van Holcombe-klassiekers als ‘The Shade’, ‘Who Carried You’,  ‘Baby Likes A Love Song’, ‘Whenever I Pray’ en ‘For The Mission Baby’, dit laatste nummer volgens Holcombe medegeschreven door zijn hond. Ik wou dat ik zo’n hond had.

 

Tekst: Sjoerd Punter

Foto’s: Ronald Rietman         


0 Comments Add Yours ↓

  1. James #
    1

    Juist naar de concert opnames van Malcolm aan het luisteren opgenomen in Leiden Nederland 16/02/2010.

  2. 2

    Hoi Koos,Nou ik heb afgezien van een crhjase (door de flash player) eigenlijk best goede resultaten. De browser reageert zelf meestal lekker snel en ook het laden van pagina’s gaat goed. Wat jij ervaart, merk ik dus absoluut niet. Als IE en Opera dezelfde pagina’s wel snel binnenhalen terwijl het bij Chrome traag is, denk ik niet dat het aan je verbinding ligt. Misschien toch nog hier en daar een hoopje schroot onder een dun laagje Chrome? (Maar ik denk dat ik overdrijf met deze quote van Henk en Henk)Your Comment