RSS

Tea Leaf Green – Radio Tragedy!

Tea Leaf Green is een Amerikaanse psychedelische rockformatie, die bekend staat om de live reputatie als jamband.  Er wordt regelmatig uitgebreid geïmproviseerd om pas na minuten weer op het pad van de melodie uit te komen. Experimenteerdrift waar je als argeloze luisteraar nauwelijks een vinger op weet te leggen. Buiten Amerika is deze muziekstroming dan ook relatief klein. Een uitzondering is het Jam In The Dam festival in Amsterdam, waarbij diverse jambands een reeks concerten geven in de Melkweg.

“Radio Tragedy” is het zevende studioalbum van Tea Leaf Green in 15 jaar. Daar staan – zoals het hoort bij een jamband – zeven liveplaten tegenover. Deze nieuwe cd is een mooie aanvulling op de indrukwekkende catalogus van de vijf Lost Boys uit het San Francisco Bay gebied. Trevor Garrod (toetsen, zang), Josh Clark (gitaar, zang), Scott Rager (drums), Reed Mathis (basgitaar, zang) en Cochrane McMillan (drums)  weten zich zowaar in te houden. Dat was ook het vooropgezette doel van de band en producer Jeremy Black.Tijdens het opnameproces voor het nieuwe album hebben de eigenzinnige Amerikaanse rockmonsters zich constant gefocust op fijne melodieën, radiovriendelijke popliedjes en harmonieuze zangpartijen. Een nieuwe aanpak van Tea Leaf Green op zoek naar airplay en erkenning op de Amerikaanse en buitenlandse radiostations.

Zanger Josh Clark verklaart in een interview: “Like countless bands creating phenomenal music today, we work on the edges of the mainstream where we can be heard, looking in on the tragedy that radio seems to have forgotten where to find the gold.  This album is a true story of our lives in pursuit of a dream from another time and how we survive despite it all”.

Van de geniale melodielijntjes in Honey Bee, de uitgelaten sfeer in het countrygetinte Fallen Angel, de wirwar van geluiden gecreëerd door de keyboard en gitaren in de powerpopsong All Washed Up tot de verrassing van deze cd It’s Easy To Be Your Lover.  Een lichtvoetig symfonisch nummer dat op ingenieuze wijze is gearrangeerd. Bijzonder is de combinatie van klassieke invloeden en instrumenten als elektrische gitaar, keyboard en drums. Balancerend op het randje van kunst en kitsch en het element dat het geluid van een trio als The Bee Gees zo uniek maakte: melodieuze, meerstemmige vocalen.

Ondergetekende vindt het album “Radio Tragedy” spannend en toch vrij luchtig klinken zonder ingewikkelde arrangementen. Muziek die plezierig klinkt in de oren.

www.tealeafgreen.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment