RSS

The Greencards – The Brick Album

In 2003 richtte de Engelse violist Eamon McLoughlin en de uit Australië afkomstige muzikanten Kym Warner en Carol Young in austin, texas samen een band op, vernoemd naar de Amerikaanse verblijfsvergunning. Acht jaar later zijn The Greencards met intense passie voor muziek gehuisvest in Nashville, de hoofdstad van de countrymuziek. Tegenwoordig zonder Mcloughlin, maar met de muzikale wizzkid op viool Tyler Andal en voormalig Nationaal flatpicking kampioen Carl Miner. The Greencards worden in Amerika op handen gedragen en vaak vergeleken met de formatie Nickel Creek. Het nieuwe kwaliteitswerkje “The Brick Album” van The Greencards is mogelijk gemaakt door het ‘kopen’ van een steen. Op de getekende cover van de nieuwe cd staan de namen van de vrijgevigen vermeld. Voor de recente en vanaf de oprichting vierde plaat is het viertal de uitdaging aangegaan de energie en het gevoel van een live optreden in studio-opnames vast te leggen. Het resultaat is een ontspannen en geraffineerde  plaat met dertien liedjes, die in 1 take zijn opgenomen met producer Justin Niebank.

Na meerdere luistersessies ben ik tot de conclusie gekomen dat “The Brick Album” een juweeltje is in een schitterend muzikaal jasje met absolute topsongs. The Greencards is een verfrissend kwartet dat hun hengel uitwerpt in de muzikale vijvers van folk en bluegrass.Het is gelukkig niet dat de dame en de drie heren van The Greencards wedden op een paard en daardoor mogelijk verzandt in saaie eenvormigheid. Ze maken slim gebruik van het arsenaal aan stemmen dat de band op voorraad heeft. Als deze formatie samenzingt gebeurt er echt iets magisch, dan wordt het allemaal intensief en intiem. Met stuwende begeleiding op de akoestische gitaren, speelse vioolklanken, subliem mandolinespel en sporadisch percussiewerk bewijzen de dame en heren van The Greencards tevens prima muzikanten te zijn. Spaarzaam gearrangeerde muziek in nummers als Make It Out West en  Said and Done, groovy bluesgrassliedjes met een volkse sfeer.

Opvallend aan het liedje Make It Out West is de gastbijdrage van een icoon uit de bluegrasswereld, mandolinespeler Sam Bush en de vermakelijke tekst: ‘If I make it out west, I’ll quit the band/Open a bikini shop in La-la Land’. Vijfenvijftig minuten lang verleidt het bijzondere en talentvolle kwartet de luisteraar met hartverwarmende vocalen, muzikale virtuositeit, dromerige en bezwerende liedjes op de grens van folk, pop en bluegrass. “The Brick Album” is een briljante plaat die het waard is opgemerkt te worden.

www.thegreencards.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment