RSS

John Engelmann – Someone Like Me

Vanaf zijn zestiende levensjaar heeft John Engelmann alle sportcafe’s op de 63rd street in Chicago van binnen en buiten gezien. De pooltafels en jukeboxen verplaatsend om te kunnen optreden met zijn coverband. Op het repertoire stonden nummers van artiesten waar hij een grote bewondering voor had onder wie John Mellencamp, John Hiatt en Neil Young. De kunst van het liedjesschrijven leerde de zanger in 1999 tijdens een masterclass songwriting op The Old Town School of Folk Music. Naast zijn activiteiten in de formaties JEB en de rock ‘n roll coverband Throwback verscheen recentelijk de nieuwe solo-cd “Someone Like Me” van John Engelmann. Voor dit album riep hij de hulp in van Steve Dawson als producer en instrumentalist (gitaar, lapsteel, keyboard, banjo, basgitaar).

“Someone Like Me’ is een mooie folkrockplaat, waar Engelmann in diverse stijlen speelt op zijn banjo en akoestische gitaar. Met name zijn finger-picking techniek is groots te noemen. In zijn liedteksten beweegt hij zich op de breuklijn van werkelijkheid en fictie.  Zo heeft ieder nummer een eigen verhaal vol overdadige dramatiek of ingetogen familieleed. Boeiende woorden die ook van toepassing zouden kunnen zijn  op de overgrootvader van John Engelmann, die de albumhoes siert. Tegelijkertijd wordt de verhalenverteller herinnert aan de dood van zijn oma (2006) en zijn vader (2010). Beiden waren van mening dat John karakterovereenkomsten vertoonde met zijn geliefde voorouder.

Het schrijven van uitstekende folkrocksongs gaat hem  duidelijk goed af. Melodieën in een grandioze sfeer die bij de melancholieke zieltjes onder ons de ooghoeken wel eens vochtig zouden kunnen maken. Je wordt moeiteloos aan de grond genageld als John in het openingsnummer Taking My Life zingt over een man, die 16 jaar onschuldig in de gevangenis zat zonder bezoek van zijn vrouw en kinderen, een zwartgallige denkwereld van een depressief persoon (Stone Covered World) of het intrigerende Angelina met huilende gitaarsolo. Een intrigerend liedje over een kind die haar vader verliest in de oorlog. Van begin tot eind staan de goed verzorgde songs vol kwaliteit, klasse en subtiliteit op het album “Someone Like Me” recht overeind.

www.johnengelmann.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment