RSS

Cilla Jane – Until Morning Comes

Met haar debuutalbum When The Night Falls scheerde Cilla Jane drie jaar geleden meteen hoge toppen in haar geboorteland Australië. De verfijnde kruising tussen pop en Engels-Australische folk kon niet alleen op de nodige bijval rekenen van de pers, ook de liefhebbers van broze vrouwenstemmen Down Under sloten haar in hun harten. In de rest van de wereld bleef het evenwel een stuk stiller rond deze bekoorlijke inwoonster van Melbourne.

Hopelijk komt daar verandering in door Until Morning Comes, een cd die de voorbije weken uitgroeide tot een van de meest beluisterde albums in mijn iPod. Hoe harder het regende, hoe vaker ik luisterde naar de verstilde en mooi klein gehouden folk liedjes van Cilla Jane, songs die het niet moeten hebben van het weidse gebaar of de vier baanvakken brede arrangementen maar van de subtiele beweging, de geraffineerde melodieën en de gemodereerde toonzetting.

Als Cilla Jane zou schilderen in plaats van te zingen dan zou haar werk met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid lijken op dat van Modigliani. Fijne, behoedzame penseelstreken die niet zozeer lijnen trekken als wel contouren aanbrengen. Zo fragiel en tegelijk robuust klinkt ze in One Deep Breath (‘Hold your breath / Jump over the edge / Close your eyes / Hang on for the ride / One deep breath is all you need tonight’), On My Bike (die heerlijk treurige cello van Andy Picker!), Tumbling en Follow Me, vier nummers die ervoor zorgen dat de meter van mijn haat-liefdeverhouding met folkmuziek doorslaat naar de positieve kant.

In Tumbling zingt Cilla Jane “I’ll be leaving soon / To fly my hot air balloon / All the way over Africa / But I’m afraid of heights / And warlocks in the night / Got to get my feet back on the ground / Before I come tumbling down’. Wat mij betreft stapt ze vandaag nog in die luchtballon. Met een gunstige rugwind en een beetje geluk landt ze ergens in de Lage Landen. Mét haar gitaar. Tot het zover is, is dit kleinood een prima alternatief.

www.cillajane.com (under construction)

www.myspace.com/cillajane

http://www.facebook.com/pages/Cilla-Jane/74051541763


Comments are closed.