RSS

Cletis Carr – Footsteps – A Collection 1987-1999

Ik vergeef het je als je nog nooit van de in Sydney woonachtige Cletis Carr heb gehoord. Dat had ik namelijk ook niet voordat ik de compilatie Footsteps, A collection 1987-1999 onder ogen kreeg. Hij is opgegroeid in het Amerikaanse plaatsje Oregon waar hij werd omgeven door een familie van professionele countrymuzikanten. Cletis proeft in de jaren tachtig aan de smaak van succes, als zijn new wave band The Sneakers gekoppeld wordt aan liedjesschrijver Roger Atkins. Roger was verantwoordelijk voor de vele hits van The Animals en The Monkees. Een jaar later verlaat Carr de band als hij zich niet kan verenigen met de ingeslagen muzikale weg.

Een vakantiebezoek aan Australië levert hem een baan op bij een platenzaak. In dezelfde periode speelt Carr in de formatie van de legendarische Rose Tattoo slidegitarist Pete Wells. Een ontmoeting met Sebastian Chase, de toenmalige manager van Rose Tattoo, levert Cletis Carr een platencontract op bij CBS records. Op de lp “Colourblind” uit 1987 wordt hij bijgestaan door de gitaristen Pete Wells en Mick Cocks. Deze plaat wordt aantal jaren later opgevolgd door het akoestische “Tales of Ordinary Madness” (1991) en de countryrock lp “Wooden Nails” (1992). Beiden worden thuis of bij vrienden met de goedkoopste middelen opgenomen en uitgebracht in kleine oplagen bij obscure labels.


Vol. I en II uit 1994 en 1996 zijn twee zwarte schijven van Carrs nieuwe project: The Hillbilly Moon. Een band met muzikale invloeden van The Traveling Wilburys, bestaande uit o.a. Pete Wells, Paul Norton, Wendy Stapleton en Concrete Blonde gitarist Tim Millikan. Vanwege Stapletons verplichtingen aan The Dusty Springfield Show en Wells’ aan Rose Tattoo valt The Hillbilly Moon uiteen en vertrekt Cletis naar Nashville. Voordat hij zich tijdelijk terugtrekt uit de actieve muziekscene verschijnt van de singer-songwriter  het sublieme en kleingehouden “The ABC Sessions”.

De afgelopen jaren is Cletis eigenaar van drie cafés in Sydney met akoestische live-muziek. Ter gelegenheid van de nog dit jaar te verschijnen nieuwe cd heeft hij een prachtige compilatie samengesteld met veertien van zijn meest waardevolste liedjes uit de periode  van 1987 tot en met 1999. Een schitterende geremasterde verzameling aan akoestische folk en countryrock met een goede geluidskwaliteit. “Footsteps, A Collection 1987-1999” is een plaat die eigenlijk iedere rechtgeaarde liefhebber van de genoemde genres in huis zou moeten hebben. Waarom? Gewoon, omdat dit bijna zestig minuten durende schijfje voor velen een fraaie kennismaking zal zijn met een maker van eerlijke en pure muziek.

www.cletis.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.