RSS

Whiskey Myers – Firewater

In een eenvoudig huurhuis in Elkhart, Texas begonnen de Cody’s met componeren. De anderen sloten aan bij een band, die wij nu kennen als Whiskey Myers. Mag ik de heren even aan u voorstellen: Cody Cannon (zang, akoestische gitaar), Cody Tate (zang, gitaar), John Jeffers (gitaar, zang), Gary Brown (basgitaar) en Jeff Hogg (drums). Ze treden veel op in Oost-Texas en raken alsmaar bekender. De ritme-sectie staat als een huis. De drie gitaristen staan op de bovenste verdieping de pannen van het dak te spelen. “Firewater”, geproduceerd door voormalig Shooter Jennings gitarist Leroy Powell, is de opvolger van het debuutalbum “Road of Life” (2008).

Het is zomer. Start de auto, ramen open en rijden maar. Een nummer als Cut From A Different Mold is een mooi voorbeeld van een roadsong. Cody Tate neemt de zangpartijen voor zijn rekening. De gitaren doen hun gierende werk. Turn It Up en How Far zijn een tempoliedjes met een strakke beat, die het in de auto goed zullen doen. Bar, Guitar and a Honky Tonk Crowd heeft een dwingende groove met een bluesy, hardrockende melodie. Met openbarstende gitaarrifs in het bluesrocknummer Guitar Picker (‘gitaar spelen met een fles in mijn hand’) maken de rit naar het zuiden nog aangenamer. Zwaar aangezette gitaarlijnen in Strange Dreams bereiken hun climax in het duellerende gitaren. Tijd om gas terug te nemen met Calm Before The Storm. De begeleiding is mooi gekozen: een rustige start voor de storm losbarst en een bliksemende gitaarsolo. Broken Window Serenade vertelt het verhaal van een verliefde jongeman (‘Ik kan een diamant voor je kopen, maar dat verandert niets in deze wereld’). De mondharmonica begeleidt waar het toeval in dit leven allemaal toe kan leiden.

Ballad Of A Southern Man is het sleutelnummer met een hoog Lynyrd Skynyrd gehalte. ‘Mijn eerste geweer was een 243, het wordt doorgegeven van vader op zoon en ik denk dat jullie daar niks van begrijpen’. Een southern roots statement als Sweet Home Alabama, maar dan nog zuidelijker. Virginia is een stevige ballade over een verloren liefde. Anne Marie is een vrolijk country-achtig nummer over een meisje met een fles in haar hand en een flacon in haar schoen. Een eenvoudig pakkend lied. Cody Tate gedenkt zijn overleden vader in Song For You. Hij bedankt hem voor de persoon die hij nu is. Hij is sterker dan ooit. Met adequate akoestische gitaarbegeleiding komt deze song authentiek over.

Zit je thuis op de bank en niet in de auto wordt deze cd aanbevolen met een fles Firewater in de onmiddelilijke nabijheid.  Je krijgt er dorst van. Je wilt meer southern rock. Dit is een top Whisk[e]y, genaamd Myers.

www.whiskeymyers.com

(Dirk Nijhof)


Comments are closed.