RSS

John Statz – Old Fashioned

Met al die in de media opgeblazen hypes zou je bijna vergeten dat het ook anders kan. In het americanagenre verschijnen er op regelmatige basis vermeldenswaardige albums. Eerlijke muziek is altijd welkom. Songs waaruit je voldoende kracht kan putten als het water je weer eens tot aan de lippen stijgt. Genoeg prachtige liedjes zijn voorhanden op het achterliggende werk van de Amerikaanse zanger en liedjesschrijver John Statz. John timmert al een tijd aan de weg. Intensief touren, voorprogramma’s spelen in onder meer Amerika, Canada en de balkanlanden, ondertussen een album opnemen en aan het einde
van de rit bijna geen cent overhouden. Een natte droom van de eeuwig rondzwervende muzikant.

Na het geslaagde rootsrockalbum “Ghost Towns” zijn de liedjes op de cd “Old Fashioned” en de invulling van de begeleiding bewust klein gehouden. Intens en met veel gevoel gebracht. Tien juweeltjes, waaronder negen eigen nummers en een schitterende intieme uitvoering van Old Old Fashioned van de Schotse indierockformatie Frightened Rabbit. Door middel van online fundraiser Kickstarter wist Statz vorig jaar genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om de bekende gitaarfenomeen Bo Ramsey als producer voor het nieuwe album te strikken.Wat Ramsey’s eigen platen tot tergende meesterwerkjes maakt met funky blues laat zich door toevoeging van een rafelige textuur aan Johns liedjes gemakkelijk kopiëren naar een aanpak voor het americanagenre.


Iedere noot is dan ook zorgvuldig geplaatst op “Old Fashioned”, die vorig jaar in vier dagen is opgenomen in de Minstrel Recording Studio’s te Iowa City. Een fraaie en subtiele plaat die de mysterieuze en nostalgische sfeer uitademt van de verlaten boerderijen in de Amerikaanse midwest. Bij dit soort repertoire kun je je geen betere begeleiders wensen dan Ramsey op gitaar, Jeremiah Nelson (gitaar, mandoline, lapsteel), Matt Donoghue (contrabas), Bob Black (banjo) en de fijne troostende achtergrondzang van Pieta Brown. Met een lengte van ruim dertig minuten is “Old Fashioned” een relatief korte plaat, wel eentje om lang van te genieten. Het nieuwe album van John Statz zou wel eens een van je allerbeste vrienden kunnen worden.

www.johnstatz.com

(Johan Schoenmakers)

 


0 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Ja, we moeten oppassen dat dit soort albums er niet tussendoor glippen. Daarvoor is deze plaat te interessant!!


1 Trackbacks/Pingbacks

  1. JohnStatz.com 04 04 12