RSS

The Mystix – Mighty Tone

Op hun zoektocht naar het verleden van de Amerikaanse muziek, zijn de sessiemuzikanten die samen het quintet The Mystix vormen met Mighty Tone ondertussen aan hun vierde album toe. Zanger Jo Lily, gitarist Bobbie B. Keys, drummer Marty Richards, toetsenist Tom West en bassist Marty Ballou hadden na jaren van meespelen op de platen van anderen ook eens zin om hun eigen bandje op te richten en lekker hun eigen zin te doen in plaats van partijen in te spelen die hen werden opgegeven. Het resultaat van die aandrang om een eigen muzikaal pad te bewandelen, resulteerde zes jaar geleden in Satisfy You, een plaat met een ‘offhand charm that shimmers with echoes of the past that truly are timeless’ (dixit rockjournalist Hal Horowitz). Daarna volgden zoals hierboven al vermeld nog twee cd’s volgens dezelfde modus operandi en nu vervolledigt Mighty Tone dit trio tot een kwartet albums dat het verleden naadloos aan het tijdloze koppelt.

 

De plaat opent met een dylaneske versie van Jimmie Rogers’ Blues #4, een nummer dat zich mag verheugen in de ondersteuning van Matt Leavenworth op viool, Jerry Tillman op lap steel en de roemruchte Soggy Bottom Boys als achtergrondkoor. Wat ook nu weer opvalt, is de stem van Jo Lily die wat betreft frasering niet alleen bijzonder nauw aanleunt bij die van oude meester Robert Allan Zimmerman ten tijde van Time Out Of Mind, maar die evengoed een sterke overeenkomst laat horen met de tegenwoordige Southside Johnny. In Mean Woman Blues (van Ernest Tubb) is een hoofdrol weggelegd voor de dobro van Kevin Barry en de akoestische gitaar van Bobby B. Keyes. Gastmuzikant Jerry Portnoys mondharmonica is er debet aan dat Just To Be With You, een luie trage bluessong van Bernard Roth, uitgroeit tot één van de uitschieters op dit globaal genomen toch al eminente album. Time Brings About A Change (Dixon-Flemming) en de superbe traditional Too Close doen dat aan het eind van de cd dunnetjes over. Mighty Tone is het soort plaat waarvan er niet genoeg kunnen verschijnen.

 

www.themystix.com

www.myspace.com/themystix

 


0 Comments Add Yours ↓

 1. 1

  Greetings from The Mystix! We want to thank you for the attention you have brought to the our music by reviewing us on your website. Sharing our vision of Americana with with you and your listeners is a real thrill for us. We deeply appreciate your efforts to expose our music to your important audience.
  If you ever need anything from The Mystix for your program please not hesitate to contact us. Once again many thanks!

  All the best,

  Jo Lily and The Mystix
  info@themystix.com