RSS

Snowapple aan de Amsterdam Grachten

 Je moet er maar op komen: een grachtengordeltour. De Amsterdamse groep Snowapple treedt de komende twee weken op in verschillende historische panden aan de Amsterdamse grachten. Steeds in een intieme setting die zich perfect leent voor hun dromerige folk/pop.

Hoe zegt u? Snowapple?! Inderdaad. Een fantasienaam, zeggen bandleden Una Bergin en Laurien Schreuder van het Amsterdamse trio. “Althans toen we de naam verzonnen, wisten we niet dat die ook iets betekende. Dat blijkt wel het geval. Een snowapple is een appelras dat goed tegen de kou kan, en zelfs als het sneeuwt aan de boom blijft hangen en geplukt kan worden om te eten”, zegt Laurien.

In elk geval is het een naam die associaties oproept met sprookjes als Sneeuwwitje en het bijbelse verhaal over de zondeval en andere mythen. Een naam die daarmee perfect past bij de dromerige en elegante driestemmige folk-pop met een vleugje klassieke (kamer)muziek waarmee Snowapple anderhalf jaar optreedt en onlangs mee op CD bij V2 debuteerde.

In de muziek op de titelloze plaat klinken naar eigen zeggen uiteenlopende invloeden door. Van een groep als de Fleet Floxes bijvoorbeeld, vooral vanwege de galmende productie. Ook de folkgroep The be Good Tanya’s – een trio, bovendien goede bekenden van Snowapple – beschouwen Una en Laurien als geestverwanten. Daarnaast noemen ze een songwriter als Anais Mitchell (Laurien roemt haar composities, Una haar drumwerk) en zelfs een chansonnier als Edith Piaf (op het titelloze debuutalbum van Snowapple staat een Piafesk nummer ‘Le Clown et La Fleuriste’, terwijl het nummer ‘The Old Lady’ een portret is van een vrouw die à la Piaff aan de zelfkant van het leven staat).

Opmerkelijk is het wel, dat ze juist dat soort artiesten noemen. Una is van huis uit jazz-zangeres, Laurien is opgeleid om opera te zingen en het derde lid, Fanny de Ruiter, heeft klassieke zang gestudeerd. “Maar de liefde voor de folk en wereldmuziek sluimerde zeker, al komt deze nu pas tevoorschijn”, zegt Una. “En als je met z’n drieën spontaan samen gaat zingen, wordt het al snel een soort folkmuziek”, vult Fanny aan. “Bij ons ging dat tenminste bijna vanzelf.”

De komende twee weken treedt Snowapple op in verschillende historische panden aan de Amsterdamse grachten – goed getimed, nu net het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachten wordt gevierd. Snowapple komt o.a. naar in Het Kattenkabinet en het Geelvinck-Hinlopenhuis, waar ook de hoesfoto van de CD is gemaakt. Steeds in een intieme setting, in elk geval, voor niet meer dan 50 man publiek. Daarna gaan ze de wijde wereld in, met een tour door Engeland (als voorprogramma van The handsome family), Frankrijk en Duitsland. Dus misschien biedt de ‘grachtengordeltour’ wel de laatste kans om Snowapple in een beschutte omgeving te horen waar hun muziek zo goed bij past.

 

De grachtengordeltour van Snowapple:

Woensdag 1 mei 17:00 Geelvinck-Hinlopenhuis

Vrijdag 3 mei 17:00 Prins Heerlijk

Zaterdag 11 mei 21:00 We are Pi

Maandag 13 mei 17:00 Het Kattenkabinet

 

www.snowapple.nl

 

(Jan Bletz)

 


Your Comment